Dinsdag 22/10/2019
ivo victoria voor online Beeld DM

Opinie

Nieuwe columnist Ivo Victoria: ‘Ik zit nog in de fase waarin ik mensen tracht te overtuigen’

Ivo Victoria is schrijver. Zijn column verschijnt vanaf nu tweewekelijks op vrijdag.

In zijn nieuwe essay, Ondraaglijke lichtheid – over het nut en nadeel van ironie voor het leven, pleit Ilja Leonard Pfeijffer ervoor ironie als levensstijl in te ruilen voor oprechte betrokkenheid. Hij sprak er deze week over bij De afspraak. Naast hem had fangirl Gwendolyn Rutten (Open Vld) net het Vlaamse regeerakkoord toegelicht. Ze kirde dat Pfeijffers roman Grand Hotel Europa vaak ter sprake was gekomen tijdens de formatie. Bart De Wever (N-VA) had zich zelfs in een van de door de auteur gefileerde toeristen herkend. Leuk! Pfeijffer – die in zijn essay verzucht dat alles tegenwoordig ‘leuk’ moet zijn – bleef beleefd. Wellicht omdat hij de ironie van de situatie begreep.

Oprechte betrokkenheid vergt moed. Doortastend optreden. Je maakt jezelf ondergeschikt aan het doel. Wie werkelijk betrokken is, is zelden geliefd. Zoals ik net ondervond toen ik mijn dochter vroeg hoe het met haar huiswerk Latijn stond. Vaak wordt betrokkenheid ervaren als bemoeizucht, en leidt het tot onbegrip. Dat is teleurstellend voor beide partijen. Soms moet een van die partijen dan de betrokkenheid afdwingen. Altijd jammer.

In Nederland kunnen ze erover meespreken. Al maanden legt de beruchte stikstofcrisis er zowat alle bouw- en wegenwerken plat omdat hun uitstoot te hoog is en compenserende maatregelen onvoldoende blijken. Gedwongen door aanhoudende woningnood en een uitspraak van de Raad van State, moet de regering-Rutte nu plots doortastend optreden: de veestapel inkrimpen, boeren uitkopen, de maximumsnelheid op autostrades drastisch verlagen. Wat enorm helpt bij het afdwingen van deze plotse klimaatbetrokkenheid: de financiële schade veroorzaakt door de stikstofcrisis dreigt op te lopen tot 14 miljard euro. Geen ironie hier, wel cynisme: doortastend milieubeleid is dus mogelijk, als het maar genoeg geld kost om het niét te doen.

Eén grote ironische poging 

Zover ben ik nog niet. Ik zit nog in de fase waarin ik mensen tracht te overtuigen. Ik vertel mijn dochter nu over het belang van Latijn, de lessen die wij uit de klassieke oudheid kunnen leren, het belang hiervan voor Haar Toekomst en dat niet alles ‘leuk’ kan zijn. Ze staart me aan alsof ik een regeerakkoord van 300 pagina’s voordraag. Vraagt: ‘Ben je nu ironisch bezig?’

Ilja Leonard Pfeijffer is een dichter – die worden graag verkeerd begrepen. Misschien is onze Vlaamse regering daarom fan. De Amerikaanse poëet John Ashbery zei ooit, op de vraag waarom zijn poëzie zo ontoegankelijk was, dat als je met mensen praat, ze uiteindelijk hun interesse verliezen. Maar als je ze negeert, en onbegrijpelijk in jezelf blijft praten, dan raken ze betrokken. Kortom. Wie weet is dit regeerakkoord één grote ironische poging om al wie werkelijk om het klimaat geeft te negeren. In de hoop dat deze mensen (nog meer) betrokken raken. Zou me niks verbazen als het in dat opzicht een enorm succes wordt. Goed. Nu even kijken wat hier thuis met de huiswerkbetrokkenheid van mijn dochter gebeurt wanneer ik op cynische wijze haar zakgeld intrek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234