Dinsdag 12/11/2019

Column

Niets is pittiger dan een nieuwsfeitje dat een multiculti- of islamstaartje krijgt

Yasmien Naciri is marketeer, student aan de UAntwerpen, voorzitter van de onafhankelijke hulporganisatie Amana en De Morgen-columniste.

Een schooltje in Sint-Lambrechts-Woluwe schaft Moeder- en Vaderdag af. Dat besloot ze omdat enkele leerlingen de dag als stresserend ervaren. Sommige leerlingen hebben bijvoorbeeld geen moeder (meer), anderen hebben dan weer twee vaders.

Het is evident dat we anno 2017 gewoontes in vraag durven stellen in het voordeel van het welzijn van het kind. Tradities zoals Moederdag hoeven daarvoor niet per se op de schop, maar als het pedagogisch team van een autonome school vaststelt dat dit wel degelijk een impact heeft op de leerlingen, dan is deze maatregel weloverwogen en verdedigbaar.

Dat is echter buiten de politiek en pers gerekend. Een maatregel die de traditionele gezinssamenstelling aanpast aan de gediversifieerde gezinscultuur, werd meteen als een cultureel bloedblad voorgesteld, waarin wéér een ‘Vlaamse traditie’ het onderspit moest delven. Van het ‘benoemen’ van problemen zijn we stilaan geëvolueerd tot het ‘uitvinden’ van problemen.

Enkele maanden terug gebeurde exact hetzelfde met de kerststalrel of de verschuiving van de eerste schooldag. Zolang de Belgische burger maar in de waan blijft leven dat de aanwezigheid van minder dan 6 procent moslims in onze samenleving, als een sluipend gif moet worden bezien. Niets is dan ook pittiger dan een nieuwsfeitje dat een multiculti- of islamstaartje krijgt. Mocht je de bevestigingsmail dus nog niet hebben ontvangen: onze multiculturele samenleving heeft kennelijk gefaald. Net als ons leesvermogen...

Aanslag op westerse waarden

Los van het feit dat Moeder- en Vaderdag overal gevierd wordt en – voor de simplistische zielen onder ons – dus ook in Marokko of Turkije, werd de multiculturele samenleving gretig in vraag gesteld. Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) beschouwde de afschaffing van Moederdag op school zelfs als een 'aanslag op westerse waarden vanuit radicale hoek'. En dat nota bene van een politica die voor de rechten van de LGBTQ door het vuur wenste te gaan...

Naast de falende multicultuur was er ook van integratie plots geen sprake meer. Wat diversiteit in gezinnen te maken heeft met integratie blijft me evenwel een raadsel. Was het blindelings verdedigen van traditionele gewoontes trouwens niet het grootste verwijt van de staatssecretaris ten aanzien van Unia? Het lijkt erop dat deze kritische houding door Demir selectief wordt aangewend. Kinderen angst inboezemen is een bezorgdheid die we allen delen, maar kinderen met stress opzadelen moet blijkbaar wel kunnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234