Zondag 22/09/2019

Column

Niet eerder in zijn leven was Charles Michel zoveel Belg, zoveel leider, zoveel attractie

Hugo Camps Beeld Karoly Effenberger

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps op donderdag.

Kathleen Cools sidderde van opwinding. Met ingevroren lachje en lsd-blik droop ze van plechtigheid. “Dames en heren, we kunnen nu naar het park waar premier Michel op weg is naar de koning.”

We kregen twee achterlichten van een regeringsvoertuig te zien, verder niets. Toch breaking news – het gesprek van Cools met John Crombez in de studio van Terzake werd hardhandig onderbroken voor een beeld uit het autosalon. Historisch dieptepunt van debilisering in Terzake.

Popidool van Werchter

Alles is beeld geworden. De hele regeringscrisis is een optelsom van plakboeken. De VRT jaagt desnoods op backbenchers die hun neus staan te snuiten. Het totaal lege onderhoud komt uitvoerig in beeld. Nietszeggende figuranten van de crisis krijgen dezer dagen uren zendtijd om open deuren in te trappen. Nieuws hebben ze niet, een lichtgevende interpretatie van misverstanden ook niet. De VRT voelt zich geroepen als een hijgende blafhond ministers en partijvoorzitters op de hielen te zitten. Alsof ze jagen op een popidool van Werchter. Nooit eerder werd een politieke crisis zo verpersoonlijkt als dezer dagen met het feuilleton van ondraaglijke lichtheid in de nieuwsprogramma’s van de openbare omroep. Tot in de schofterigheid toe. Wie onderbreekt nou een gesprek met een gast in Terzake voor een glimp van twee achterlichten in de regen?

Er zijn meer misverstanden.

Premier Charles Michel krijgt de volle laag van politicoloog Carl Devos en andere politieke waarnemers. Hij wordt weggezet als de schlemiel van deze crisis, die van blunder naar blunder stuikt. Charles wordt omhangen met grote eenzaamheid en isolement.

Fake news.

Charles Michel beleeft zijn finest hour. Reeds tien dagen vertoeft hij onafgebroken in het hoge licht van de camera’s, alleen, niet gehinderd door opdringerige collega’s van de ministerraad. Met vlag en wimpel heeft hij deze politieke crisis gekoloniseerd. Niet eerder in zijn leven was hij zoveel Belg, zoveel leider, zoveel attractie. Hij had jarenlang de reputatie van een grijze muis en is nu helemaal losgebroken als prominente mitspieler in een politiek drama. Voor Charles Michel kan de glorie niet op.

Deze gouvernementele crisis is een geschenk uit de hemel voor een van nature beschroomd man. In de strijd om de eerste viool met Didier Reynders wint hij nu met straatlengten. Zijn aanvankelijk zo wankel presidentschap van de MR is gebetonneerd voor jaren. De bleke Charles Michel is zelfs populair geworden. Hij heeft het plebs overtuigd dat hij langs de goede kant van de geschiedenis staat. In zijn wanhoopsoffensief om met zijn kabinet te overleven heeft hij zelfs enkele rechtse praatjes van zich afgeschud. Ineens was hij linksig. Politiek als wonder van ideologische souplesse. Deze draaikonterij wordt ooit leerstof voor nakomelingen. Terloops, even meende ik in de coulissen van de Wetstraat Louis Michel te horen fluisteren.

Op het schild

Denk aan Leo Tindemans: de eenzame, afgewezen politicus heeft veel te winnen bij politieke crises. Hij kan zich nagenoeg uitstrekken over de breedte en de lengte van het leven, en dit met de ijlste woorden. Hij is nu eenmaal onze zelfbenoemde crisismanager.

De ministers van CD&V en Open Vld laten niet na Charles Michel te verheffen op het schild van de natie. Voor hen doet hij alles goed – geen spat twijfel. Servais Verherstraeten zou Charles het liefst ter plekke in brons willen gieten.

Charles Michel, in het dagelijkse leven een krukas met de verbeelding van een stationsromannetje, is slachtoffer en held van een politieke zwendel. Het plebisciet wacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234