Dinsdag 22/10/2019
Bij deze warme temperaturen spelen veel kinderen in het water aan Park Spoor Noord. Beeld Bas Bogaerts

Column

Niemand ontkomt aan de weerobsessie

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps elke donderdag.

Het weer is de sociale smeerolie van de samenleving. Meer dan liefde en overspel. Hele dagen in een mensenleven gaan op aan speculaties, alarmkreten en smalltalk over het weer. Hitte en kou zijn de baas, die velen verplichten tot een dagtaak. Internet, een lawine van weerapps, de dagelijkse verschijning van weermannen en -vrouwen op tv-zenders en dorpsfilosofen onderhouden de weergekte. En voeden het weer met geluksgevoelens – heerlijk zomers weertje, lekker weer voor de barbecue, perfect weertje voor gezellig haardvuur. Het klimaat is buiten alle neutraliteit gevallen. Het weer is persoonlijk geworden.

Niemand ontkomt aan de weerobsessie. In alle uithoeken van het land zijn weervoorspellers publieke figuren geworden met obsessieve aanhang. Ze vertolken hun wijsheid in een mix van gemoedelijkheid en geheimzinnigheid, als cabaretiers en sjamanen. Tongue in cheek. Armand Pien is nog steeds het grote voorbeeld. Een legende. Het weerbericht als bestaansreden.

Hugo Camps. Beeld Bob Van Mol

Er is ook weerterreur. Ze schrijft ons de planning van vakanties voor, selecteert kleerkasten, schreeuwt om sneeuwbanden bij sneeuw en ijzel.

Vergeet ook de sjaal niet.

Frank en Sabine

Het weer is per definitie chaos, maar instituten en overheden laten graag uitschijnen dat ze de chaos in de hand hebben. Het is die overmoed die leidt tot bittere kritiek van landbouwers, strandtenthouders en horecabedrijven. Burgemeesters van kustgemeenten hakken soms wild op weermannen en -vrouwen in bij slecht weervoorspellingen. Zij voelen zich geschaad in hun economische belangen. Een aankondiging van belabberd weekendweer houdt toeristen weg van de zee. Het weer als profijtbeginsel.

Vooral langetermijnvoorspellingen worden Sabine en Frank zwaar aangerekend. Alsof zij de monopoliehouders zijn van de weervoorspelling. Terwijl weerberichten een breed technologisch leven leiden op internet en apps. Het weer komt door kieren en gaten tot ons in een niet-aflatende stroom.

Burgers hebben een toxische relatie met het weer. Zij zijn geconditioneerd door kou en hitte en willen dat terugzien in de media en op vrijetijdsfora. Ze willen hun obsessie delen.

Gure winden

Het platteland is gevoeliger aan het weer dan de stad. In praathuisjes op de dijken van Zeeland worden gepassioneerde gesprekken gevoerd over dreigende luchten en gure winden. Het weer als looplijn naar sociale animositeit en gezelligheid. De Zeeuw Jan Raas stond de avond voor de Ronde van Vlaanderen een halfuur naar de lucht te kijken, alsof hij er een studie van maakte. Hij wist precies hoe hij zich de volgende dag uit de wind moest houden.

De vele uren zon zijn goed nieuws voor wijnboeren. Beeld ANP

Het weer is uiteraard ook het favoriete gespreksonderwerp van boeren. Zij kijken naar boven met angst en beven. In functie van zaaien en oogsten, niet als amusement voor een onderonsje. Het weer is bepalend voor hun inkomen.

Uit een onderzoek blijkt dat de dagelijkse klaagzang over het weer voor de gemiddelde Brit acht minuten bestrijkt. Ik denk dat wij daar in de conversaties overheen gaan. Dat ligt niet alleen aan het weer, het is ook de volksaard: klagen is zo lekker. De hogere zorg voor het klimaat speelt daarbij nauwelijks een rol.

De laatste dagen hoor ik in flarden straatgesprekken vooral onheilsberichten over een dreigende hittegolf die eraan zou komen. De woorden puffen het uit. Je voelt de woorden beven van ongemak. We laten ons liever besprenkelen door een malse regen. Dat is geruststellender. Extremiteiten van het weer lezen we graag in een veelvoud van apps en lamento’s op Facebook, maar laat de anderen ze maar ondergaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234