Dinsdag 31/01/2023

OpinieLezersbrieven

‘Net niet manu militari met pensioen’: lezers over gedwongen afscheid van VRT-gezichten

Linda De Win, Frank Raes en Michel Wuyts. Beeld VRT/Stefaan Temmerman/VRT - Joost Joossen
Linda De Win, Frank Raes en Michel Wuyts.Beeld VRT/Stefaan Temmerman/VRT - Joost Joossen

Een selectie van lezersbrieven aan onze redactie.

Lezers

Vijfenzestig, adieu

Martine Tanghe, Frank Raes, Linda De Win en Michel Wuyts zullen hun vijfenzestigste verjaardag niet gauw vergeten. Ze gingen met pensioen, nee beter: ze werden op pensioen gezet, willens nillens, net niet manu militari.

Frederic Delaplace, de nieuwe CEO van de VRT, past de pensioenregels consequent en kordaat toe. Zonder pardon. Badge en laptop inleveren, en weg ben je na dertig of veertig jaar.

Uit een interview met Linda De Win op de openbare zender verleden week bleek de CEO haar nauwelijks te kennen en haar programma Villa Politica en andere verdiensten nog minder. Ze had tussen twee vergaderingen door even met de CEO kunnen spreken, met in zijn achterhoofd de bedenking: ‘Moet dit nu écht?’

Dit zegt veel over de aanpak van deze man. Het is een pijnlijk en droevig gevolg van een puur neoliberale aanpak waarbij erkenning en waardering van werknemers ondergeschikt zijn aan prachtige en zeer professionele prestaties. Tanghe, De Win, Wuyts en Raes verdienen veel beter.

Als deze CEO op die manier omgaat met de aankomende generatie journalisten, dan mag hij niet verwonderd zijn dat de VRT binnen enkele jaren leegloopt en dus zeker aan kwaliteit zal inboeten.

Martin Boudry, Oostnieuwkerke

Vijfenzestig, adieu (2)

Wielercommentator Michel Wuyts, die eind dit jaar 65 wordt, moet met pensioen. En dat had hij niet zien aankomen? Of is hij werkelijk zijn eigen verjaardag/leeftijd vergeten? Hij ging er op zijn minst van uit dat hij ondanks de ‘verhalen’ over Martine Tanghe of Linda De Win toch als expert onmisbaar was.

Wat was de houding van de jonge Michel op het moment dat zijn eminente voorgangers Jan Wouters en Rik De Saedeleer pensioenplichtig waren? Grote sportmensen beheersen de kunst van te stoppen op het hoogtepunt. Jeugd neemt hoe dan ook de overhand.

Patrick Martens

Hoog tijd

Het is tijd, hoog tijd om hulde te brengen aan iedereen die zich inzet in de strijd tegen corona.
Samen met ‘Burgers Tegen Corona’ reiken we de prijs van de grenzeloze inzet uit aan:

- alle politici;
- alle virologen en wetenschappers;
- alle lokale en bovenlokale besturen;
- alle vrijwilligers in de vaccinatiecentra;
- alle mensen die de coronaregels volgen;
- alle mensen die zich laten vaccineren;
- alle mensen die de samenleving draaiend houden;
en last but not least: aan het voltallige zorgpersoneel.

Van harte hoop ik dat er plannen bestaan om hulde te brengen aan al deze mensen. Zelf maken we plannen om 61 zorgbomen te planten bij alle ziekenhuizen in Vlaanderen, want wat is er mooier dan samen een zorgboom te planten om onze helden van de zorg te bedanken én om de coronaslachtoffers te gedenken?

Jo Maes, Bertem

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234