Zaterdag 20/07/2019
Beeld rv

Column

Nergens ter wereld heb ik zoveel blije en vrije fietsers gezien als in Kopenhagen

Elke dinsdag en donderdag schrijft Ann De Craemer over de kleine en grote dingen des levens die haar beroeren.

Licht. Dat is het woord waarmee ik mijn bezoek aan Kopenhagen van vorige week wil samenvatten. Het zonlicht en dat van de glimlach op het gezicht van zoveel inwoners van de Deense hoofdstad.

Als een van de redenen daarvoor wordt vaak de gendergelijkheid genoemd: Denemarken is wat dat betreft een voorloper in de Europese Unie. Zelf zag ik een tweede reden die mensen er tevreden doet uitzien: het mobiliteitsbeleid. Hoe het met de Mobiscores van Kopenhagen is gesteld weet ik niet, maar wat wel duidelijk is, is dat de fiets er het populairste vervoersmiddel is. De auto is er geen koning en zelfs geen kroonprins: het centrum is voor een groot deel verkeersvrij en parkeren is er heel duur. Fietsers bewegen zich door een paradijs: ze hebben een eigen rijbaan die zo breed is als die voor auto’s. 

Juweeltjes

Vergelijk dat dat maar eens met onze hoofdstad, waar auto’s, trams, bussen en fietsers dikwijs dezelfde straat delen. Omdat ik dat pure horror vond, werd het een doorslaggevende reden om in 2008 na twee jaar Brussel te verlaten.

Nergens ter wereld heb ik zoveel blije en vrije fietsers gezien als in Kopenhagen. Juweeltjes van fietsen staan er naast de paspoppen van kledingwinkels, alsof ze deel uitmaken van de garderobe van de Kopenhagers. Als een auto te gevaarlijk dicht langs een fietser passeert, gaat er meteen een verontschuldigende hand de lucht in: laten we daarvoor het woord ‘fietsetiquette’ tot leven roepen. Ik zie dat woord niet zo snel op onze hoofdstad van toepassing. Overmorgen heb ik een afspraak in Brussel. Meer nog dan de hitte vrees ik de aanblik van hoe fietsers zich door een ware jungle moeten banen. Hoe lang nog kunnen we dat blijven dulden in een stad waar ik ondanks alles nog steeds van hou?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden