Donderdag 08/12/2022

Opinie

Néén, mijnheer Meremans, die kadaverdiscipline in het parlement is niét ‘het beste wat er is’

Tom De Meester. Beeld Photo News
Tom De Meester.Beeld Photo News

Tom De Meester is Vlaams Parlementslid voor PVDA.

Tom De Meester

“Ons systeem is niet perfect, maar het is het beste wat er is. Velen vergeten dat het nog steeds een parel van de democratie is die we moeten verdedigen.” Zo countert N-VA-cultuurspecialist Marius Meremans (DM 24/12) de striemende kritiek van actrice Maaike Neuville (DM 23/12) op het begrotingsdebat – 17 uur lang – in het Vlaams Parlement. “Ik voel mij op geen enkele manier gerepresenteerd door de spelende, joelende kinderen die ik donderdag bezig zag”, schreef Maaike Neuville. “U bent niet de voeling met het volk kwijtgeraakt, maar met uw verantwoordelijkheid. Dit was een schijnvertoning.”

Mijnheer Meremans heeft duidelijk niets van de kritiek begrepen. Ook wij, kersverse PVDA-Parlementsleden, nieuw in het Parlement, keken met grote ogen naar de holle woordenkramerij, de zelfbewieroking, de arrogantie van de macht. Vier verbijsterende scènes uit wat Maaike Neuville terecht “de duurste gesubsidieerde toneelproductie van het land” noemt.

EERSTE SCÉNE: ONDER DE GLAZEN STOLP

Er stijgt luid gejoel op bij de regeringspartijen en het Vlaams Belang als ik een brief voorlees van Rudi uit Landen, een sociale huurder met een gehandicapte zoon, die per 1 januari 172 euro extra huur moet betalen. De stem van gewone burgers laten horen, onder de geluidsdicht geïsoleerde glazen stolp van het Vlaams Parlement: het is bijna heiligschennis.

Om 19 uur vragen we de schorsing van het debat, om te gaan luisteren naar meer dan duizend kunstenaars, sociaal werkers, en syndicalisten die buiten betogen. Het wordt ons met veel eyerolls geweigerd. De PVDA-fractie stapt dan maar zelf naar buiten, wat ons een zure uithaal van minister Wouter Beke (CD&V) oplevert. Alsof we aan onze democratische plicht verzaken door burgerprotest ernstig te nemen.

TWEEDE SCÉNE: DE UITGESTOKEN HAND

Na twee uur heftig debat over de besparingen op cultuur is het overduidelijk dat de regeringspartijen verdeeld zijn. “De projectmiddelen zijn de humus van onze cultuursector waar we absoluut heel veel middelen in moeten steken”, betoogt Stephanie D’Hose (Open Vld). Ook Karin Brouwers (CD&V) houdt een oprecht pleidooi tégen de besparing van 60 procent op projectsubsidies. “Ik heb dat in de krant moeten vernemen. De regering heeft dat beslist. Wij mogen als Parlementsleden toch ook nog onze zeg hebben?”

“Mag ik er dan van uitgaan dat u straks ook tegen die besparing zult stemmen?” vraag ik. Het antwoord van mevrouw Brouwers slaat mij met verstomming. “Zo werkt dat hier natuurlijk niet, ik zeg u dat eerlijk.” “Hoe werkt het dan wel?”, vraag ik. “Ik zal u zeggen hoe het werkt. De besparingen op cultuur schrappen, zonder duidelijk te zeggen waar u dan de middelen haalt, daar doe ik niet aan mee.”

Waarop wij voorstellen om 60 procent van de partijdotaties te schrappen in plaats van 60 procent te besparen op cultuur. Dat brengt jaarlijks 7,2 miljoen euro extra in het laatje. Ons amendement wordt door de regeringspartijen unaniem weggestemd.

DERDE SCÉNE: IN DE KOFFIEKAMER

Rond middernacht heeft PVDA-fractieleider Jos D’Haese het helemaal gehad met het aanzwellende cafégeluid in wat eufemistisch de ‘koffiekamer’ wordt genoemd. De koffiekamer ligt net naast de Koepelzaal, en er wordt drank naar believen geschonken. Het is de enige plek in het Parlement waar de pers niet binnen mag. Rond middernacht zitten er méér Parlementsleden in de koffiekamer dan in het parlementair halfrond. Hoe meer bier en wijn er verzet wordt, hoe luider het lawaai.

Tot twee keer toe vragen we de Parlementsvoorzitter of het misschien een beetje stiller kan. De jolige sfeer in de ‘koffiekamer’ is van een schaamteloos cynisme. Parlementsleden gedragen zich alsof ze op schoolreis zijn, terwijl in het halfrond gedebatteerd wordt over harde besparingen op zorg, welzijn en cultuur.

VIERDE SCÉNE: BIJ NACHT EN ONTIJ

Om 3 uur ’s nachts wordt de begroting gestemd. De besparingen op onderwijs, welzijn, de openbare diensten en cultuur worden door de meerderheidspartijen unaniem goedgekeurd. Het voorstel om 6% te besparen op de ministerlonen – moest iederéén niet besparen? – wordt weggestemd. Idem met het PVDA-amendement om 93 miljoen euro uit het Klimaatfonds niet aan vervuilende multinationals te geven - van subsidieslurpers gesproken - maar in De Lijn te investeren.

Een amendement van PVDA, Groen en sp.a om de 60 procent besparing op projectsubsidies ongedaan te maken, wordt door de meerderheidspartijen weggestemd, zonder één dissidente tegenstem. Met democratie heeft het maar weinig te maken, wel met pure kadaverdiscipline. En néén, mijnheer Meremans, dat is niét “het beste wat er is”, dat is een opgestoken middelvinger naar de samenleving.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234