Donderdag 05/12/2019

Opinie

Neem klachten van artsen over seksueel ongewenst gedrag serieus

Emily Nazionale. Beeld rv

Emily Nazionale is redacteur bij de Artsenkrant, Geert Verrijken is er hoofdredacteur.

In februari organiseerde Artsenkrant een enquête over de werkomstandigheden van artsen. Wat met de werkorganisatie? Wat met het beruchte glazen plafond? Wat met de carrièremogelijkheden? Last but not least was er het ‘ongewenst gedrag’. Daarin springen vooral de resultaten over seksueel ongewenst gedrag in het oog. Zo ondervond 50% van de vrouwelijke respondenten de voorbije tien jaar seksueel ongewenst gedrag vanwege patiënten. De helft! 

De positie en het aanzien van de arts blijken dus geen drempel te zijn. Mogelijk zien sommige mannelijke patiënten vrouwelijke artsen eerst als vrouw, en pas in een tweede fase als arts. Mannelijke artsen krijgen dan weer minder vaak te maken met seksueel ongewenst gedrag dan hun vrouwelijke collega’s, maar toch ook drie op de tien. Een mogelijke verklaring voor dit verschil kan zijn dat sommige mannen geen of minder eigen ervaringen met dergelijk gedrag rapporteerden, omdat ze het niet als dusdanig benoemen. Bijvoorbeeld omdat dit als zwak of kwetsbaar zou kunnen overkomen.

Geert Verrijken. Beeld rv

Opvallend is dat seksueel ongewenst gedrag ook gebeurt door artsen zelf. Toch twee op de tien vrouwelijke artsen krijgen ermee te maken. Dat leidt ons tot de aanpak van dergelijk gedrag. Als iedereen op de werkvloer ervaart dat seksueel ongewenst gedrag door patiënten streng aangepakt wordt door de werkgever, zou het misschien ook minder voorkomen onder collega-artsen. Verder blijkt meer dan de helft van de ondervraagden te vinden dat klachten over seksueel ongewenst gedrag niet steeds serieus genomen worden. Samen met het gegeven dat seksueel ongewenst gedrag te veel getolereerd wordt, kan dit een lans breken voor meer aandacht voor de problematiek op de werkvloer. Zorgverleners mogen immers niet het gevoel krijgen dat het tolereren van seksueel ongewenst gedrag, hoort bij een professionele houding.

Wetsvoorstel

De in de enquête aangekaarte problematiek behandelt ook een heikel punt: de sociale bescherming van artsen. De era dat jonge artsen 70, 80 of meer uren per week wilden werken, ligt lang achter ons. In toenemende mate streven ze –net zoals de rest van de bevolking- een evenwicht na tussen werk en privéleven. Sociale bescherming en de mogelijkheid om de werkorganisatie aan te passen aan de noden van bijvoorbeeld een zwangerschap en de opvoeding van (jonge) kinderen zijn belangrijke thema’s.

Er zijn nog heel wat hiaten. Niet voor niets hamert de Vlaamse assistentenvereniging al jarenlang op een volwaardig sociaal statuut voor specialisten in opleiding, met inbegrip van pensioenopbouw en recht op een werkloosheidsuitkering. Op wetgevend vlak vangen de jonge dokters echter bot. Niet langer dan vorig jaar dienden de Ecolo-Groen volksvertegenwoordigers Anne Dedry en Muriel Gerkens hierover bijvoorbeeld nog een wetsvoorstel in. Nog maar weinig van gehoord sindsdien. 

En dat heeft allicht met de kostprijs te maken. Een volwaardig statuut voor specialisten én huisartsen zou 230 miljoen op jaarbasis kosten. In budgettair krappe tijden lijkt het weinig waarschijnlijk dat dit snel gerealiseerd wordt. Maar dat het thema sterk leeft, bewijst de massale deelname aan de Artsenkrant-enquête. We hielden het bij 1.711 ingevulde enquêtes, het werkelijke aantal antwoorden stijgt allicht een stuk boven de tweeduizend uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234