Maandag 26/09/2022

Opinie

"Neem depressie ernstig, ook in budgettair uitdagende tijden"

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Hoe gaat het met de Belgen? 'Goed' is dan meestal het antwoord dat je in een fractie van een seconde terugkrijgt. Maar af en toe volgt er na een stilte ook het antwoord 'minder goed'...

Vandaag 1 oktober is het de jaarlijkse Europese Depressie Dag. Het is de dag waarop we aandacht vragen voor een aandoening die wereldwijd 350 miljoen, in Europa 50 miljoen en in Belgie bijna 1,2 miljoen mensen treft. Zowel in Europa als in België betekent dit dat ongeveer 11% van de bevolking eens in hun leven te maken krijgt met een depressie. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is depressie wereldwijd uitgegroeid tot de belangrijkste oorzaak van invaliditeit.

Depressie is een chronische, terugkerende en progressieve aandoening, die gekenmerkt wordt door onder andere droefheid, verlies van interesse en plezier, gevoelens van schuld en lage eigenwaarde, verstoorde slaap of eetlust, gebrek aan energie en verstoorde concentratie. Depressie brengt ernstig psychisch lijden en een aanzienlijk verlies van levenskwaliteit met zich mee. De getroffen personen functioneren niet meer in de familie, het werk of alledaags sociaal contact. En in het ergste geval kan depressie leiden tot levensmoeheid en zelfdoding.

Depressie is de voornaamste oorzaak van zelfdoding. Er wordt aangenomen dat er wereldwijd jaarlijks 1 miljoen mensen hun eigen leven beëindigen. En voor elke zelfdoding zijn er 20 of meer mensen die een poging ondernemen.

Een niet te onderschatten problematiek dus die door de beleidsmakers niet zomaar onder de mat kan geschoven worden. De exacte kost van depressie aan de Belgische samenleving is niet eenvoudig te berekenen, maar loopt zonder enige twijfel hoog op. Naast de kosten voor de gezondheidszorg heeft depressie ook een hoge economische kost: absenteïsme op het werk, arbeidsongeschiktheid, verminderde productiviteit en vroegtijdige pensionering. Maar ook de heel vaak met depressie gepaard gaande cognitieve symptomen zoals concentratiestoornissen, besluiteloosheid en vergeetachtigheid hebben een impact op zowel het professioneel als sociaal leven.

De internationale arbeidsorganisatie (ILO) heeft het probleem van psycho-sociale risico's op de werkplek duidelijk erkend en de OECD berekende in 2013 dat de totale kost van psychiatrische ziekten in België rond de 3,5% van het bbp of bijna 13 miljard euro zou bedragen. Bijgevolg is een allesomvattende aanpak nodig en in ons land betekent dat derhalve samenwerking tussen regionale overheden en de federale overheid.

Een nationaal geïntegreerd actieplan dringt zich dus op dat op zijn minst aandacht moeten hebben voor 1) het verder wegwerken van het stigma en taboe rond depressie en psychiatrische ziekten in het algemeen, 2) het aanmoedigen van vroeg-detectie en een geïndividualiseerde therapeutische aanpak afhankelijk van het probleem 3) een geloofwaardige en haalbare aanpak van depressie op de werkvloer realiseren, en 4) een gerichte actie van herinschakeling op het werk na depressie.

Het is de taak van de kersverse regeringen van dit land om de komende jaren dit grote maatschappelijke probleem aan te pakken. Ook in budgettair uitdagende tijden, blijft de strijd tegen depressie en de zorg voor patiënten een prioriteit. Wij hopen alvast dat deze Europese dag een aanleiding kan zijn om de problematiek van depressie zowel op de werkplek als elders ernstig te nemen op alle dagen van het jaar.

Prof. Bernard Sabbe, Gewoon hoogleraar Psychiatrie, Universiteit Antwerpen en Vrije Universiteit Brussel
Prof. Kurt Audenaert, Buitengewoon hoogleraar Psychiatrie, Universiteit Gent
Prof. Gwenolé Loas, Gewoon hoogleraar Psychiatrie, Université Libre de Bruxelles
Prof. Eric Constant, Gewoon hoogleraar Psychiatrie, Université Louvain-la-Neuve

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234