Donderdag 12/12/2019

Column

Natuurlijk komt het goed in Nederland

Hugo Camps. Beeld Stephan Vanfleteren

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps elke donderdag.

Weken na de verkiezingen is de kabinetsformatie in Nederland vastgelopen. Ex-informateur Edith Schippers is ingeruild voor minister van Staat Herman Tjeenk Willink. Een ouwe rot in het formeren van kabinetten die het oor van de koning heeft. Willink was zijn politieke leven lang een vertrouweling van koningin Beatrix.

Steeds meer Nederlanders vinden dat het masseren van de kandidaat-regeringspartijen te lang duurt. De verkiezingen mogen het politieke landschap dan hopeloos versnipperd hebben, in een land van water heeft bruggen bouwen voorrang.

Voor de vorming van een kabinet zijn minstens vier partijen nodig. Het zogenaamde motorblok VVD, CDA en D66 wordt als incontournable beschouwd. In een eerste verkenningsronde schoof Jesse Klaver van GroenLinks mee aan tafel, maar de populaire halfyup hield vast aan een morele ondergrens over migratie en trok zich terug uit het formatieberaad. Een mogelijke coalitie met de ChristenUnie werd na een palaver van drie uur getorpedeerd door D66-leider Alexander Pechtold. 

Die na de klap met de deur voor de camera verscheen met de strijdbare melding dat gewetenskwesties niet alleen aan gelovigen zijn voorbehouden. Ethische vragen rond het levenseinde horen voor D66 al langer thuis in een kabinetsagenda. Inclusief stervenshulp bij voltooid leven. Daar kan een christelijke partij niet mee leven.

De afgelopen dagen sloop enige bitterheid in de omgang van de gedoemde partners, maar gelukkig was er nog Evi Hanssen die als instantcomédienne in het tv-programma Pauw geruststellende woorden sprak over tijden van regeerloosheid. “In België waren de politiek en de economie veel beter af toen er geen regering was. Het komt goed.” Ze kraaide zelf haar woorden na als kwamen ze uit de Bijbel.

Natuurlijk komt het goed. Met Tjeenk Willink als informateur is de kabinetsformatie in handen van een antipopulist. Een tot in het merg verambtelijkt politicus die vooral statelijk en functioneel wil zijn. Geert Wilders typeerde hem niet voor niets als een relict uit de Middeleeuwen.

Het wordt voor de informateur sowieso een helse klus om de impasse te doorbreken. Her en der zijn wat brokstukken terechtgekomen in de vertrouwenssfeer tussen CDA en D66. Dat Pechtold de onderhandelingen met de ChristenUnie afbrak nog voor ze begonnen waren, heeft in CDA-kringen kwaad bloed gezet. En het laatste restje coulance gefnuikt voor de medisch-ethische agenda van de links-liberalen. De christelijke zuil heeft de slagtanden in stelling gebracht.

Er wordt gespeculeerd over een terugkeer van GroenLinks aan de onderhandelingstafel. Jesse Klaver als laatste boei voor een meerderheidskabinet. Voor GroenLinks dreigt gezichtsverlies zonder radicale draai van VVD en CDA aan het migratie- en vluchtelingendossier en er is ook nog de klimaatagenda die door president Trump zo schandalig vermassacreerd wordt. Liberalen en christendemocraten zitten daar niet mee. De context voor een intrede van GroenLinks in een rechtse coalitie is alleen maar hachelijker geworden.

Tjeenk Willink was altijd een soort postzegel van de sociaaldemocratie. Links, maar dan alleen in gemoed. Ook hij zal alle illusies voor een centrumlinks kabinet moeten opbergen. De SP wil niet met Mark Rutte in het bad en de PvdA ligt na de electorale afstraffing in coma. Lodewijk Ascher is de dirigent van een veldhospitaal. Blijft alleen GroenLinks over voor de vorming van een meerderheidskabinet. Wilders, zegt u? Dat zou de extreme politisering van de kabinetsformatie worden. Met als resultaat een democratie van weeskinderen.      

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234