Zaterdag 04/02/2023

Standpunt

Nachtelijke klopjachten en tenten met flessen urine bekogelen, vallen niet meteen onder de vrijheid van meningsuiting

Kirsten Bertrand is hoofdredacteur van De Morgen.

Kirsten Bertrand

Ze gaat zaterdag niet meer terug naar Kiewit, de nog steeds maar 18-jarige klimaatactiviste Anuna De Wever. Te zeer onder de indruk van wat er haar donderdagavond en -nacht is overkomen. Naargelang de bron werd de voorvrouw van Youth for Climate door een hele dan wel een halve Boilerroom uitgejouwd toen ze samen met Nic Balthazar opriep tot de zogenaamde Clap for The Climate: wie bezorgd is om het klimaat, werd verzocht om vijf minuten te applaudisseren. Grimmiger werd het achteraf op de camping, waar ze werd uitgescholden door jongeren met Vlaamse vlaggen. Een paar uur later ging een groep jongens zelfs op zoek naar De Wever, ritste lukraak tenten open en wierp een fles met urine naar haar vriendinnen.

Vlaamse vlaggen

Dat er Vlaamse vlaggen aan te pas kwamen, doet vermoeden dat de actie op de camping politiek geïnspireerd was. Anuna De Wever is dan ook de favoriete tegenstander van (extreem-)rechts Vlaanderen. Vrouw, mondig, activistisch, genderfluïde, kind van linkse, ruimdenkende ouders ... she ticks all the boxes van de boze, bange, blanke Vlaming. Op 26 mei heeft het Vlaams Belang de verkiezingen gewonnen, en onder zijn kiezers zitten heel wat jongeren. Ook N-VA kan nog steeds heel wat jongelui bekoren. Dat betekent dat er op festivals naast een progressief, ook een conservatief jongerenpubliek zijn plaats steeds vaker opeist. We hoeven dan ook niet meteen moord en brand te schreeuwen als er op een festivalcamping eens met een Vlaamse Leeuw wordt gezwaaid. Maar als andersdenkenden fysiek belaagd worden, overschrijdt men wel een belangrijke grens. Nachtelijke klopjachten en tenten met flessen urine bekogelen, vallen niet meteen onder de vrijheid van meningsuiting. Pukkelpop neemt de kwestie terecht heel ernstig.

Geliefde schietschijven

Dat zij en haar entourage zo geviseerd worden, toont wel aan – tot spijt van wie het benijdt – dat Anuna De Wever nog steeds erg relevant is. Het politieke bedrijf in België (en in Europa) heeft er de afgelopen jaren twee nieuwe assen bijgekregen, naast de traditionele thema’s zijn migratie en klimaat de nieuwe, wervende topics. De Wever is bij ons de verpersoonlijking van dat springlevende klimaatdebat. Eigenlijk had ze de dochter van Femke Halsema kunnen zijn, de Nederlandse politica van Groenlinks die eerder deze week aangevallen werd door de rechtse krant De Telegraaf omdat haar zoon in aanraking was gekomen met het gerecht. Wat De Wever en Halsema gemeen hebben: ze doen er toe. Hun engagement maakt hen tot geliefde schietschijven voor politieke opponenten. Ze gaan op zere tenen staan, ze ontregelen en zetten hun zaak op de kaart. Ze spelen hun rol met verve. Misschien kan die wetenschap wel een troost zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234