Maandag 04/07/2022

OpinieRené Stockman

Naar de kapper of naar de kerk?

Misviering  via livestream, in Kapelle-op-den-Bos. Beeld Dieter Nijs
Misviering via livestream, in Kapelle-op-den-Bos.Beeld Dieter Nijs

Br. René Stockman, generale overste van de Broeders van Liefde.

René Stockman

Terwijl velen smachten naar versoepelingen, blijft de bekommernis groot naar de verdere impact van de pandemie. Het is een dilemma voor beleidsmakers dat niet steeds door iedereen juist wordt ingeschat. Dat getuigen de protesten hier en daar, hetzij vreedzaam, hetzij gewelddadig. Het was uitkijken naar de laatste samenkomst van het overlegcomité of er enige versoepelingen verwacht mochten worden. De kappers leken nu wel het meest onmisbare beroep te zijn geworden na al die maanden. Begrijpelijk. Dat kapsalons onder strikte voorwaarden opnieuw open kunnen, en ook schoonheidsspecialisten en zelfs tatoeëerders, is voor velen een opluchting.

Een minister zei dat het lichamelijk welzijn belangrijk is. Daar kunnen we niets tegen inbrengen, maar het is toch een heel gereduceerde visie om zich enkel te bekommeren voor het lichamelijk welzijn. De mens is toch meer dan zijn lichaam? Ja, er is ook wel aandacht voor het mentaal en psycho-sociaal welzijn, aangezien musea, dierenparken en campings op korte termijn ook open gaan.

Maar wat met de erediensten? Is het te gewaagd om te zeggen dat ook het geestelijk welzijn van de mens belangrijk is? Er wordt met geen woord gerept over dit aspect van de mens. En met het geestelijk welzijn komen we bij het spirituele terecht en de religie. Maar over religie wordt kennelijk alleen nog gesproken wanneer men aan de culturele sector denkt. Voor sommigen is religie tot een louter cultureel erfgoed geworden, wat wel een zeer enge visie op religie is. Nochtans is religie voor niet weinigen nog iets heel actueels en actiefs in het leven. Door de maatregelen is het samen beleven van de religie echter quasi onmogelijk gemaakt. Maatregelen waartegen door bepaalde groepen recentelijk werd geprotesteerd, waarop dan toch even werd gereageerd, maar met een paar luttele toegevingen die op niets gebaseerd zijn.

Versoepelingen voor erediensten kunnen perfect coronaproof zijn. Er zijn protocollen met de verantwoordelijken van de erediensten opgesteld zodat erediensten veilig kunnen verlopen. Wanneer deze protocollen niet worden nageleefd, moet de overheid sanctionerend optreden.

Als Belg levend in Italië begrijp ik de frustratie van vele christenen die roepen in de woestijn en op hun honger blijven zitten met de schamele 15 toegelaten deelnemers aan erediensten. In kerkgebouwen die voldoende groot zijn om de afstandsregels te respecteren, is het getal 15 belachelijk. In Italië waren de erediensten opgeschort tijdens de lockdown, maar daarna terug toegelaten, mits duidelijke afstandsnormen. Daar werd de geestelijke dimensie bij de eerste versoepelingen op de prioriteitenlijst geplaatst en werden de religies zelf uitgenodigd om met voorstellen voor de dag te komen. En wanneer de restaurants opnieuw voor een periode dicht gingen, bleven de kerken open en mocht men samen het geloof belijden en vieren.

In België daarentegen lijkt religie gedegradeerd te zijn tot een marginaal fenomeen. Het is opnieuw merkwaardig dat er amper reactie kwam van kerkelijke verantwoordelijken. Wie durft nog zijn nek uitsteken voor iets dat als marginaal wordt voorgesteld? “Men heeft toch meer een kapper nodig in het dagelijkse leven dan een eucharistieviering om covid te overleven?” De kapper en de kerk hebben weinig met mekaar te maken, maar als de vraag over het algemeen welzijn wordt gesteld, scoort de kapper hoger dan de religie volgens onze beleidsmakers. Hoelang kunnen erediensten deze discriminatie nog tolereren? Ik vrees dat zij die voor de lieve vrede zwijgen, hier toch ongelijk hebben.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234