Woensdag 19/02/2020

Standpunt

Na verwerpen van ‘no deal’-vertrek mag er geen brexit-uitstel komen zonder duidelijk doel

Maarten RabaeyBeeld Tim Dirven

Binnen de Europese Unie is de frustratie met het diepverdeelde Britse Lagerhuis erg groot. Begrijpelijk. Nadat het parlement in Westminster dinsdag voor de tweede keer het onderhandelde brexit-akkoord van de regering met de EU weigerde goed te keuren werd woensdagavond een ‘no deal’-vertrek met grote meerderheid verworpen. Donderdagavond zal het Lagerhuis aan Brussel zo goed als zeker uitstel vragen. ‘Wat willen jullie nu eigenlijk?’ is de terechte Europese verzuchting.

Als de Britten de EU donderdag meer tijd vragen is het daarom nog niet gegarandeerd dat ze het zullen krijgen. Er is namelijk unanimiteit nodig van alle lidstaten. Op enkele weken van de EU-verkiezingen eind mei is er bij de lidstaten weinig animo om de brexit-saga mee te slepen in de campagne, en dan ook nog in het VK nog EU-verkiezingen te organiseren.

EU-onderhandelaren Michel Barnier en Guy Verhofstadt stelden namens de EU dan ook terecht een ultimatum: uitstel mag enkel voorwaardelijk zijn, als het Britse Lagerhuis in een heldere opinie omschrijft wat ze er mee wil bereiken.

De Britse opties zijn nog altijd beperkt: alsnog een geordende Brexit-akkoord met de EU goedkeuren, dat van May of een alternatief plan van de Labour-oppositie, of het Brexit-proces voor langere tijd opschorten en terug de kiezer raadplegen.

Gezien de onoverbrugbare breuklijnen binnen de Conservatieve meerderheid en de verschillende visies bij de linkse, liberale en regionale oppositiepartijen lijkt de meest democratische optie een uitstel met het oog op nieuwe verkiezingen en/of een referendum. Dan weten we tenminste hoe de Britse burger vandaag denkt over brexit en de politieke chaos die premier May niet langer onder controle heeft.

Zelfs Lord Michael Heseltine, éminence grise van Mays Conservatieven, voormalig vicepremier en defensieminister onder wijlen premier Margaret Thatcher, brak woensdag een lans om de kiezer te raadplegen. Hij wees er ook op dat zelfs de eurosceptische Lady Thatcher - die in haar Lagerhuis ooit no, no, no! riep tegen grotere macht voor de EU-instellingen - beter dan de huidige generatie brexiteers inzag “dat het nationaal belang van het VK onlosmakelijk verbonden zal blijven met de EU”.

Heseltine maakte ook een belangrijke bedenking: het brexit-referendum ligt intussen al bijna drie jaar achter ons. Ja, het was een democratische momentopname maar sindsdien is de demografie van het VK en de wereld in en rondom de Britse eilanden terug veranderd. Heel wat oudere kiezers zijn al overleden, heel wat jonge kiezers hebben nu stemrecht.

De Britse beroepspolitici zijn het aan deze jonge generatie verplicht om ze een stem te geven over de vraag waar ze hun land naar toe willen sturen. Ze verdienen ook betere leiders aan het roer dan het kibbelkabinet van premier May, wiens dagen geteld lijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234