Vrijdag 06/12/2019

Opinie

Na een kwarteeuw is er nood aan een debat over de abortuswet

Een gynaecologe in het ziekenhuis van Genk voert een vruchtwaterpunctie uit. Beeld Wouter Van Vooren

Carine Vrancken is woordvoerder van vzw LUNA, de overkoepelende vereniging van Nederlandstalige abortuscentra.

Waarover is iedereen het eens? Iedereen is voorstander van verantwoord ouderschap en iedereen is overtuigd dat gewenste kinderen de meeste kansen hebben in het leven. Wat vergeten we vaak? Dat we een lang vruchtbaar leven hebben én dat het regelen van vruchtbaarheid moeilijker is dan we willen toegeven.

Ongeplande en ongewilde zwangerschappen zijn voor veel mensen helaas een onderdeel van hun vruchtbaar leven. Ook al wil iedereen graag denken en geloven dat het hem of haar nooit zal overkomen. Heel wat mensen die op consultatie komen in het abortuscentrum waren ooit tegen abortus, tot ze ten volle beseffen wat het betekent om een niet-gewenste zwangerschap uit te dragen.

België heeft een van de laagste abortuscijfers in de wereld. Jaarlijks hebben ongeveer 20.000 vrouwen in België een zwangerschapsafbreking. Een kleine groep onder hen, vijf- à zeshonderd vrouwen, heeft een zwangerschapsafbreking boven de twaalf weken zwangerschap. Deze ongewild zwangere vrouwen moeten letterlijk de grens over om een beroep te kunnen doen op kwalitatieve abortushulpverlening.

Meer dan een kwarteeuw nadat België in 1990 een abortuswet kreeg, is er hopelijk ruimte voor een sereen debat over de Belgische abortuswet. Is het een land als België niet onwaardig om in de 21ste eeuw de kop in het zand te steken en het probleem van een weliswaar kleine, maar kwetsbare groep te exporteren naar Nederland?

Carine Vrancken. Beeld rv

Gevoelig thema

Wie is die vrouw die na twaalf weken een zwangerschapsafbreking vraagt? Het lijkt een simpele vraag en ook het antwoord is in zekere zin simpel: dé vrouw die een zwangerschapsafbreking vraagt boven de twaalf weken bestaat niet. Als er vijfhonderd vrouwen zijn met die vraag, dan zijn er ook vijfhonderd complexe levensomstandigheden die de reden zijn voor die vraag. Die omstandigheden samenvatten in een paar zinnen is die mensen onrecht aandoen, maar ik wil het wel proberen.

Soms wordt een zwangerschap laattijdig vastgesteld omdat er geen symptomen zijn of als die er wel zijn, ze niet correct geïnterpreteerd worden. De confrontatie met een ongeplande zwangerschap kan zo verwarrend zijn dat het nemen van een beslissing erg veel tijd kost. Tijd, die in dit soort situaties altijd beperkt is. Het leven kan soms zulke dramatische wendingen nemen dat een zwangerschap, die in eerste instantie gewenst was, dit niet meer is. De vraag die moet beantwoord worden is altijd weer dezelfde: vind ik het verantwoord om op dit moment in mijn leven, in deze complexe omstandigheden, een kind op de wereld te zetten?

Abortus is een gevoelig thema omdat het raakt aan de fundamenten van het leven: partnerrelaties, seksualiteit, kinderen, ouderschap, voortplanting en ga zo maar door. Deze opsomming is voldoende om te beseffen dat het vaak terreinen van het leven zijn waar we de nodige littekens oplopen. Kwetsbare of fragiele periodes in een mensenleven maken dat zwangerschappen soms laattijdig vastgesteld worden en dat het nemen van een beslissing in dergelijke omstandigheden ingewikkeld is en veel tijd kost.

Wat zou er veranderen als de termijn van de abortuswet uitgebreid wordt? Enerzijds niets en anderzijds heel veel. De vijfhonderd Belgische vrouwen die nu jaarlijks een abortus hebben in Nederland zouden nog steeds een zwangerschap boven de twaalf weken afbreken, dus wat dat betreft zou er niets veranderen. Het grote verschil zou zijn dat ze niet langer de grens over moeten maar in eigen land kwalitatieve hulpverlening en medische zorg zouden krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234