Zaterdag 19/10/2019
Joachim Pohlmann. Beeld Bob Van Mol

Column

Na 'Dagelijkse kost' geloof ik niets meer van wat ik op tv of op mijn tablet zie

Joachim Pohlmann is woordvoerder van Bart De Wever (N-VA) en schrijver van Een unie van het eigen. Zijn column verschijnt wekelijks.

In Antwerpen vieren wij Moederdag op 15 augustus. En die viering is ouder dan die van mei, die begin vorige eeuw uit de VS kwam overwaaien. Bovendien is het op Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, wat toch authentieker is dan zo'n Amerikaans modeverschijnsel om Hallmark-kaarten te verkopen.

Dat is, kort samengevat, het argument waarmee ik elk jaar verdoezel dat ik de eerste Moederdag heb verknoeid en voor de tweede zit in de zomer ga. Met "nee mama, ik ben het niet vergeten, maar..." legitimeer ik mijn tekortkomingen als zoon.

Maar moederliefde is onvoorwaardelijk. Mijn moesje vergeeft mij alles, zelfs als die 15de augustus ook weer geruisloos passeert. Sinds kort zit ik echter niet met een maar met twee moeders, aangezien mijn vrouw door mijn handelen tot die categorie is toegetreden.

Die liefde is weliswaar innig en diep, maar ik betwijfel of ze onvoorwaardelijk is. Ik moet dus op mijn tellen passen. Al leek ook dit jaar Moederdag iets waar ik post factum zou achterkomen. "Ochot, was dat gisteren?" Gelukkig is Jeroen Meus er nog.

Niet dat ik een fervente fan ben van 's mans show. Ik had zijn
Dagelijkse kost nog nooit gezien. Ik heb niet eens een televisietoestel. Maar vrijdagavond was ik bij vrienden en daar zag ik hem een torta della nonna maken ter ere van Moederdag.

Lang leve Jeroen Meus om mij te herinneren aan de verantwoordelijkheden die het vaderschap op mijn schouders heeft geworpen. En een taart was geen slecht idee. Gezien de achteloosheid waarmee het op het beeldscherm werd ineengeflanst, kon zoiets geen probleem zijn.

Mijn culinaire ervaring is echter dermate beperkt dat ik het smeren van een boterham met choco als koken beschouw. Maar ik vlucht niet snel weg van een uitdaging. Met meer karakter dan kennis of kunde toog ik de volgende dag aan het werk.

Ik stalde het benodigde kookgerei voor mij uit, maakte het keukenblad leeg en plaatste mijn tablet – het staat blijkbaar allemaal online – voor me. Niets kon mij tegenhouden. Op de realiteit na dan. Want de gezwinde stappen waarmee Meus het proces doorliep, waren voor mij eerder een obstakelparcours.

"Als je geen crème crue vindt, gebruik dan zure room", zei de man. "En waar vind ik die dan?", dacht ik, terwijl een stemmetje in mijn hoofd dat verdacht veel op dat van mijn vrouw leek "in de winkel" antwoordde.

Mijn twijfels evolueerden naar wanhoop. Hoe kon dat beslag zo snel klaar zijn? Als je niet aan het deeg mag komen met je warme handen, hoe moet je het dan wel doen? "Als je geen vanillestokjes hebt, is vanille-extract ook goed." Maar wat als je geen van beide hebt?

Na een halfuur was het kokkerellen getransformeerd in mediakritiek. Heel dat programma is een sfumato van misleiding. Alle voorbereidingen gebeuren buiten beeld. En hoe vaak is Meus wel niet de mist ingegaan? Alleen, dat hebben ze er handig uitgeknipt. Het is opgezet spel, zeg ik u.

Ik geloof niets meer van wat ik op tv of op mijn tablet zie. Met selectieve montage word ik om de tuin geleid. Het onderscheid tussen wat echt is en wat men mij wil laten geloven is onmogelijk te maken, het ontbreekt aan onafhankelijke bronnen en feiten. Wat ik zie is wat men mij wil laten zien.

Zondagochtend werd ze naast me wakker en keek me vragend aan. "En?" Zweetdruppeltjes parelden op mijn voorhoofd. Ik wilde het riedeltje aframmelen dat ik de vorige dag had ingeoefend: de wereld is een geënsceneerde illusie, de objectieve werkelijkheid is onkenbaar.

"In Antwerpen vieren we Moederdag op 15 augustus, schat."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234