Vrijdag 27/01/2023

OpinieVincent Scheltiens

N-VA maakt nu deel uit van zij die racisten, homohaters en witte supremacisten technisch mee faciliteren

Geert Bourgeois, met naast zich Assita Kanko en Johan Van Overtveldt, licht het Europees programma van N-VA toe in Brussel. Beeld Photo News
Geert Bourgeois, met naast zich Assita Kanko en Johan Van Overtveldt, licht het Europees programma van N-VA toe in Brussel.Beeld Photo News

Vincent Scheltiens is historicus aan de Universiteit Antwerpen en de auteur van Met dank aan de overkant. Een politieke geschiedenis van België.

Vincent Scheltiens

Na discrete onderhandelingen om een nieuwe groep te creëren, besliste N-VA de volgende vijf jaar in de Europese fractie van Conservatieven en Hervormers (ECR) te blijven. Europees komt de partij hiermee in woelig en vooral onwelriekend water. Uitgerekend op dezelfde dag dat N-VA die politieke voorkeur aankondigde, raakte bekend dat YouTube het kanaal van het Spaanse extreemrechtse VOX – binnenkort een partner van de N-VA in die fractie – sluit wegens haatpraat en verheerlijking van witte suprematie.

De Europese delegatie van drie VOX-verkozenen (vier van zodra de Britten de EU formeel verlaten) wordt aangevoerd door Jorge Buxadé. Die was in 1995 en 1996 nog verkiezingskandidaat voor het fascistische Falange Española de la JONS. Volgens het dagblad El País noemde Buxadé in 2012 grondleggers van het falangisme superieure zielen, terwijl hij onlangs feministen, die voor hem de facto lelijk zijn, vergeleek met de stiefmoeder die Assepoester mishandelde. VOX keert zich niet alleen tegen de Catalaanse ‘soevereinisten’ maar kant zich zelfs tegen de opdeling van Spanje in autonome regionale gemeenschappen.

Mark Demesmaeker hoeft het gelukkig niet meer mee te maken. Een van de laatste volksnationalisten in het bovengedeelte van de rechtse partij liep het vuur uit de sloffen voor de onafhankelijkheidsgezinde Catalanen en in het bijzonder voor Carles Puigdemont. Daarmee oogstte hij wat sympathie in Catalonië, net zoals respect zijn deel was toen hij een lans brak voor de Koerden die door Erdogan én Europa in de steek werden gelaten. Met een schier onverkiesbare plaats op de EP-lijst werd hij afgeserveerd. Dit gebeurde ten voordele van Geert Bourgeois, die liever Vlaams minister-president was gebleven en twee nieuwkomers die elk in hun tijd het Vlaams-nationalisme dankbaar omarmden toen er mandaten te begeven vielen. Als troostprijs mag Demesmaeker gaan cashen in de Senaat, een instelling die er weinig toe doet en die de N-VA wil afschaffen maar nu even goed van pas komt.

Ook Baudet in ECR-fractie

VOX is niet het enige probleem van N-VA. Ook Forum voor Democratie, de extreemrechtse partij van die andere feministenvriend, Thierry Baudet, zal de Europese banken met N-VA delen. Dat is ook het geval voor de Fratelli d’Italia, de opvolger van het fascistische MSI. Doordat de brexit de Tories uit het Europees Parlement doet verdwijnen, wordt de Poolse regeringspartij PiS het zwaargewicht van de ECR-fractie. Onder de PiS haalt Polen regelmatig het nieuws met onder meer racisme, homohaat, illegaal kappen van stukken oerbos en historisch revisionisme. Net als Hongarije raakt het door de PiS gedomineerde Poolse regime daardoor regelmatig in de clinch met de Europese instanties.

De motivatie van N-VA klinkt ongeloofwaardig. Ten eerste is er het whataboutisme: anderen zitten ook met foute vrienden in fracties. Onthutsend badinerend vertelde Geert Bourgeois dat “elke fractie zijn zatte nonkel” heeft. Over de ECR kan men zich afvragen welke nonkel er nog nuchter is. Maar vooral dit: wanneer diezelfde dag het Duitse parket bekendmaakt dat een politicus wellicht door een extreemrechts militant geëxecuteerd werd, valt over racisme en haatpraat niks te badineren.

Ten tweede volgt er een contradictorisch element in het N-VA-discours. Het zou meer een probleem voor de racisten en homohaters worden dan voor N-VA. Nogal stoer wordt in dat verband gesuggereerd dat Assita Kanko, die vicevoorzitter van de fractie wordt, al die mensenrechtenschenders eens de levieten zal lezen. Maar anderzijds blijkt dat de ECR-fractie de leden de vrijheid laat om te stemmen en te communiceren.

Onderhandelen met Vlaams Belang

Wie een fractie deelt, werkt de facto samen. We’re only in it for the money, zou een kwatong dan denken. Maar ingeval van nul raakpunten had de partij dan net zo goed een andere fractie kunnen kiezen, pakweg de Europese Vrije Alliantie (EVA) waar nogal wat regionalisten – ook Catalaanse – deel van uitmaken. Nu kan N-VA dus niet meer fluitend wegkijken. De partij maakt immers deel uit van zij die de racisten, homohaters en witte supremacisten technisch mee faciliteren en mede daardoor politiek normaliseren.

Parallel met deze Europese keuze onderhandelt partijvoorzitter Bart De Wever verder met Vlaams Belang. Ook dat normaliseert de racistische partij die donderdag Dries Van Langenhove met parlementaire onschendbaarheid uit de juridische wind tracht te zetten.

De samenwerking tussen Partido Popular en Ciudadanos met het extreemrechtse VOX wordt door de Catalaanse vrienden van N-VA ‘el trifachito’ genoemd (facha staat in het Spaans voor fascistisch of fascistoïde). Door de even radicale als berekende keuzes van de top van de N-VA om zowel in Europa als in Vlaanderen met extreemrechts zaken te doen, ziet het ernaar uit dat we in Vlaanderen voortaan met onze ‘bifachito’ af te rekenen hebben.

Vincent Scheltiens. Beeld Thomas Sweertvaegher
Vincent Scheltiens.Beeld Thomas Sweertvaegher

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234