Zondag 22/09/2019

Standpunt

N-VA heeft mensen bang gemaakt, met het oog op electorale winst, maar die winst zou nu naar de meer radicale concurrentie kunnen gaan

Bart Eeckhout. Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Ook wie geen inzage heeft in de campagnestrategie van de grootste en meest dominante partij van het land, kan ongeveer wel inschatten hoe het strijdplan van N-VA voor de kiesstrijd eruit moet hebben gezien. Met wat welgemikte ophef over migratie zou het geliefkoosde thema 'veiligheid en identiteit' warm worden gehouden. De boegbeelden zouden vanzelf dagelijks in beeld zijn. De lokale campagne zou zo een nationale inslag krijgen.

Het is nog een week of wat te vroeg om conclusies te trekken, maar stilaan blijft toch de indruk overeind dat de campagne niet helemaal volgens dat scenario aan het verlopen is. Boos kijken top en aanhang van N-VA daarom naar 'de' media die hun eigen thema's zouden hebben opgedrongen. Bij Paul Jambers op VTM maakt Bart De Wever zich typerend druk om Pano, dat N-VA met de timing van de ontluisterende reportage over Schild & Vrienden een hak zou hebben willen zetten. 

Dat machthebbers boos worden wanneer niet iedereen hun script volgt, is al te menselijk. De realiteit is evenwel veel complexer dan de troostrijke illusie van een Groot Mediacomplot doet vermoeden. Het is de realiteit van de migratiepolitiek waar de partijstrategie tegenaan botst.

Volgens nogmaals meneer De Wever zijn de mensen de migratiecrisis beu en neigen ze daarom weer vaker naar een extreemrechtse stem. Zou kunnen, maar dan moet de N-VA 
die lekkage op rechts vooral zichzelf kwalijk nemen. Kijk je naar de naakte cijfers en de internationale context, dan kan je het idee dat er een 'crisis' heerst eigenlijk niet volhouden. 

Het is de N-VA zelf die die sfeer in de markt heeft gezet, met de voortdurende focus op lastige maar al met al relatief beheersbare, lokale fenomenen zoals transitmigratie. Hier zijn mensen bang gemaakt, met het oog op electorale winst. Het zou kunnen dat die winst nu ten dele naar de meer radicale concurrentie gaat.

Stoerdoenerij in sociale media heeft zijn grenzen. Ooit zou de toets met de grijze realiteit van het eigen beleid volgen. Uitgeprocedeerde migranten, van wie velen met een strafblad, vrijlaten om plaats te maken voor transitmigranten is een bestuurlijke blunder. Het is een geïmproviseerde beleidsdaad die paniek en gebrek aan controle verraadt. Kiezers die juist zoeken naar houvast en controle worden daar niet vrolijk van.

Ook de vaak door staatssecretaris Theo Francken (N-VA) rondgebazuinde 'recordcijfers' bij terugwijzingen blijken in werkelijkheid een stuk genuanceerder. Kijk je enkel naar de moeilijke, niet-Europese bestemmingen, dan is er van een record hoegenaamd geen sprake. Daar zijn verklaringen voor, maar de conclusie blijft dat het eigen heroïsche Superman-beeld alweer dient bijgesteld.

De werkelijkheid bijt. Leg dat maar eens uit, als je voortdurend de indruk hebt gewekt dat jij degene bent die altijd alle anderen mag bijten. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234