Donderdag 01/12/2022

N-VA creëert een Turteltaks XL

Tom De Meester. Beeld rv
Tom De Meester.Beeld rv

Tom De Meester is energiewatcher bij de PVDA en mede-initiatiefnemer van het Turteltaks-proces, dat op 8 maart start voor het Grondwettelijk Hof.

Tom De Meester

De dure energiefactuur is volksvijand nummer één, en daar past N-VA-energie­specialist Andries Gryffroy graag een mouw aan. In De Morgen (01/03) stelt hij voor om de exploderende groenestroomkosten integraal uit de energiefactuur te lichten. “Haal alle verborgen taksen uit de factuur en maak daar één heffing van”, stelt Gryffroy voor. Maar is dat wel een goed idee?

Door de zonnepanelenkosten uit de energierekening te evacueren en als een aparte heffing te factureren, kun je de hoge btw vermijden, rekent Gryffroy voor. Op stroom betaal je 21 procent btw, op een heffing niet. Dat precies N-VA mee aan de basis ligt van dat hoge btw-tarief vertelt Gryffroy er wijselijk niet bij. Het is de federale regering – mét N-VA – die de btw op elektriciteit op 1 september 2015 verhoogde van 6 naar 21 procent.

Factuur verschuiven

Veel financieel voordeel levert de btw-truc van Gryffroy overigens niet op. In het beste geval spaart een gezin 40 euro btw uit op de stroomfactuur. Dat is nog niet de helft van de Turteltaks, terwijl onze elektriciteitsfactuur in drie jaar tijd gemiddeld met 467 euro de hoogte inging, door hogere zonnepanelensubsidies, de Turteltaks, de btw-verhoging en het afschaffen van de gratis stroom.

Door de groenestroomkosten als een ‘heffing’ te verpakken, verschuif je de factuur gewoon. Boven op de al bestaande Turteltaks komt er in het nieuwe plan van N-VA nog een bijkomende heffing van ongeveer 250 euro. Een Turteltaks XL, zeg maar. En net als de Turteltaks dreigt ook haar grote broertje onvermijdelijk een vlaktaks te worden.

De distributienettarieven zijn immers gekoppeld aan het energieverbruik, een energieheffing is dat niet. Vlaanderen mag wettelijk gezien helemaal geen belasting heffen op basis van het energieverbruik. Dat wil zeggen dat we wellicht afstevenen op een forfaitaire heffing van 250 euro per gezin of per aansluiting. Net als bij de Turteltaks dreigen alleenstaanden en zuinige verbruikers het kind van de rekening te worden. Zij zullen hun stroomrekening spectaculair zien stijgen, terwijl de allergrootste stroomslurpers de dans ontspringen.

De stekker eruit

De groenestroomkosten uit de energiefactuur halen, en tegelijk een Turteltaks XL invoeren, is grotendeels een vestzak-broekzakoperatie. Nochtans kan het anders. Laten we de finan­ciering van het groenestroombeleid uit de algemene middelen financieren. Voer een audit uit naar de grootschalige zonnepanelenparken van Fernand Huts & co. en top de bestaande woekerrendementen af op 5 procent. Trek definitief de stekker uit de geldverslindende biomassa­centrale van Langerlo. En investeer de nucleaire en fossiele winsten in groene stroom.

Als N-VA de stroomkosten wil verlagen, begin dan bij het begin. Verlaag de btw op energie naar 6 procent, en schaf de Turteltaks af, voor het Grondwettelijk Hof dat doet.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234