Dinsdag 19/10/2021
null Beeld AFP
Beeld AFP

Eppink & Mahdi

'Moslimban'? De verontwaardiging is selectief

Derk Jan Eppink werkt in New York bij de con­ser­vatieve denktank London Policy Center. Zijn wissel­column met Sammy Mahdi verschijnt elke donderdag.

De ene Donald is duidelijk de andere niet. Donald Trump, Amerikaans president, toonde in tien dagen een hoger energieniveau dan Donald Tusk, president van Europa, sinds diens aantreden in 2014. Tusk lijdt aan een 'omsingelingssyndroom' dat doorgaans het monopolie is van het Kremlin. Tusk zegt dat de EU maar liefst 4 vijanden heeft: Trump-land, Rusland, China en de radicale islam. Maar de grootste vijand van de EU is de EU zelf.

Derk Jan Eppink. Beeld rv
Derk Jan Eppink.Beeld rv

Het is dringen bij de kermistent van publieke verontwaardiging. Trump wil betere screening van burgers uit zeven landen met een ‘terreurachtergrond’. Die lijst werd ooit opgesteld door de regering-Obama. Deze landen zijn islamitisch, dus heette het meteen ‘moslimban’. Fout. Burgers uit andere islamitische landen, zoals Indonesië of Turkije, blijven welkom. Kritiek is wel gerechtvaardigd, want de invoering van het decreet was klunzig. De verontwaardiging is selectief. Na zijn bezoek aan Cuba annuleerde president Obama de regeling (‘wet foot dry foot’) die gevluchte Cubanen automatisch in Amerika onderdak biedt. Ze worden weer teruggestuurd. Europees protest? Nul!

Opvallend was dat de meeste kritiek uit Europa kwam. Door het besluit van Trump kwamen van 325.000 passagiers 109 mensen klem te zitten op Amerikaanse vliegvelden. Vervelend, maar na een rechterlijke uitspraak konden de houders van een geldige verblijfstitel, zoals een greencard, toch de VS in. De Middellandse Zee is de grote zuidgrens van de EU. Daar zijn naar schatting al 10.000 Afrikaanse migranten verdronken. Europese verontwaardiging? Nul! Op de Receptie van de Gestelde Lichamen uitte de Koning zijn zorg over Trump. Nederland stopt samenwerking met de VS voor Amerikaanse paspoortcontrole op Schiphol. Bondskanselier Merkel las tijdens haar telefoongesprek met Trump een tekst voor over de Conventie van Genève. Merkel staat niet bepaald model voor gecontroleerde immigratie.

Tusk verpersoonlijkt morele arrogantie. Amerikanen – de meerderheid steunt Trump met zijn extra screening – zien Europa niet als voorbeeld. Integendeel. Terreuraanslagen in Parijs, Brussel, Nice en Berlijn hebben Amerikanen angst ingeboezemd. Amerika is het uiteindelijke doelwit. De Europese bevolking moet kennelijk terreuraanslagen zwijgend ondergaan. Wie getroffen wordt, heeft pech. Zoals tijdens een donderslag bij heldere hemel. Voor Amerikanen is dit ‘nieuwe normaal’ zonder moraal.

Populisten

Tusk verwijt Trump een ‘openlijk anti-Europese houding’. Iedereen in Europa met een beetje kritiek op de EU wordt in dat kamp geduwd. Een soort banvloek tegen ‘populisten’, de ketters van de moderne tijd. De EU heeft haar kwalen over zichzelf afgeroepen. Een eurozone met boterzachte voorwaarden, een Schengenzone met een open zuidgrens, een asielsysteem met eenrichtingsverkeer. Dat is niet de schuld van Amerika, Rusland, China en zelfs niet van de radicale islam. In het eurosysteem staat Zuid tegenover Noord; in het asielsysteem Oost tegenover West.

Tusk is bang. Dat is begrijpelijk. De EU betreedt een ‘wereldorde, geordend door macht’. Dat is het gevolg van de Amerikaanse ommekeer. Rusland kent die wereld al honderden jaren. China duizenden jaren. De islam sinds de zevende eeuw. De EU is een historisch zondagskind in een sprookjeswereld. De harde realiteit zal de EU uiteindelijk dwingen tot het soort maatregelen dat Trump nu neemt. Tenminste, als Europa politiek en cultureel wil overleven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234