Dinsdag 07/02/2023
Ignaas Devisch. Beeld Eric de Mildt
Ignaas Devisch.Beeld Eric de Mildt

Opinie

Mogen mannen meepraten over vrouwenrechten?

Ignaas Devisch is filosoof aan de UGent en de Arteveldehogeschool. Heleen Debruyne is schrijfster en columniste.

Ignaas Devisch en Heleen Debruyne

Nu zitten er weer blanke hoogopgeleide venten te oreren over vrouwenrechten! Een all male panel! Weten zij veel! Dat wordt steeds vaker misnoegd gemompeld, wanneer mannen zich en public uitspreken over vrouwenzaken.

Mannen beginnen zich ondertussen bezorgde vragen te stellen. Is een man dan per definitie niet geloofwaardig als hij over vrouwenrechten spreekt? Hangt er een fluit in de weg van de rede? Moeten mannen dan maar gewoon deemoedig zwijgen wanneer het over vrouwen gaat?

Heleen Debruyne. Beeld Wouter Van Vooren
Heleen Debruyne.Beeld Wouter Van Vooren

Die kritiek raasde afgelopen donderdag ook op de sociale media, toen De afspraak alleen mannen aan tafel had, voor een gesprek over vrouwenrechten in Saudi- Arabië.

Natuurlijk, het ware beter geweest een experte ter zake aan tafel te hebben. Nog beter: een Saudische experte, want kan de gemiddelde West-Europese vrouw zich wel iets voorstellen bij het leven van de gemiddelde Saudische? Akkoord, sommige blanke mannen buigen zich weleens paternalistisch over wat anderen nodig hebben: vrouwen, nieuwkomers, noem maar op. Dat ervaringsdeskundigheid welkom is in een debat: ook juist. Je moet niet over de hoofden heen praten. En zeker, de diversiteit in televisie- en andere panels blijft anno 2017 bedroevend. Dus moeten we streven naar meer pariteit en representativiteit in panels, niet alleen wat vrouwen betreft.

Treurig maar waar cliché

Ook De afspraak betichten we niet van kwade wil. Het probleem zit hem niet bij pertinente onwil van de redactie – ze hadden eerst Annemie Turtelboom uitgenodigd, maar zij werd onwel. Geen enkele vrouwelijke partijgenoot kon op het appel verschijnen. De redactie stoot steeds op dat treurig maar waar cliché: vrouwen staan blijkbaar minder te springen om op te draven als opiniemaker. Waarom dat zo is, is complex. Ze denken dat hun expertise tekortschiet – een angst die mannelijke opiniemakers blijkbaar iets minder overvalt, of die ze beter kunnen wegstoppen? Ze moeten of willen op de kinderen passen. Ze vrezen de venijnige commentaren op het internet, die zich vaak niet op hun inhoud, maar op hun verpakking richten. Het zijn maar enkele van de vele factoren die mogelijk een rol spelen.

De ergernis van vrouwen die alleen maar mannen zien praten over vrouwenrechten, is dus niet onbegrijpelijk. Maar wat níét helpt, is de mannen in kwestie, die zich uitspreken voor vrouwenrechten, het gevoel geven dat ze geen spreekrecht hebben. Als het klopt dat alleen ervaringsdeskundigen mogen spreken over onderwerpen die hen aanbelangen, moeten we dan voortaan alleen moslims aan het woord laten zodra we over de islam spreken? Of alleen mannen wanneer het gaat om prostaatkanker?

Mannelijke bondgenoten nodig

Als het meer armslag wil krijgen, heeft het feminisme mannelijke bondgenoten nodig. In Scandinavië, waar feministen snel door mannen gerunde partijen mee op de kar kregen, werd het vrouwenstemrecht veel sneller ingevoerd. Dat vergt enige diplomatieke vaardigheid. Potentiële bondgenoten vervreemden, door ze het gevoel te geven dat ze niets mogen zeggen, helpt niet. Samen streven naar de afbouw van exclusief mannelijke panels, lijkt ons veel productiever. In een ideale wereld debatteren we hier over verder, in een panel waar twee mannen en twee vrouwen in zetelen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234