Vrijdag 03/07/2020
Mark Coenen.Beeld rv

ColumnMark Coenen

Moge de nieuwe regering de cojones hebben om haar beleid niet alleen in teksten te gieten maar het ook uit te voeren

Mark Coenen is columnist van De Morgen.

Woorden creëren werkelijkheden. Ook in de politiek. Vele van die woorden zijn negatief: crisis, ongecontroleerde migratie, ‘knotsen’. Weg met ons. Links mag alles. (En wij niks). Daarbij trekt men een pruillipje. Het is een wereld die gecreëerd wordt vanuit angst, niet vanuit verwondering of samenhorigheid.

Het zorgt voor chaos in ons hoofd. Een vuurtje dat we zelf hebben aangestoken en dat, als we niet oppassen onblusbaar wordt: als een bosbrand in het regenwoud. De problemen van de wereld zijn groter geworden, onze hersenen niet. We willen zo graag controle en bij gebrek daaraan denken we dat onze wereld ten onder gaat. De chaos zit in ons verlangen om greep te krijgen op de wereld om ons heen.

Terwijl, zegt de psychiater en filosoof Damiaan Denys, controle een illusie is: gedoemd op te mislukken. Het was zijn uitgangspunt in een alweer uitstekende nieuwe aflevering van Tegenlicht, het slimme tv-baken van hoop in een bange wereld. Controlestress wordt dwangneurose. Daardoor verkeren we in een permanente staat van beschavingsmigraine, waardoor we blind zijn voor de ongelofelijke vooruitgang die we de laatste 100 jaar hebben meegemaakt.

Nooit eerder was de wereld stabieler en toegankelijker, maar we ervaren dat helemaal anders. Gisteren beleefden we de geboorte van een nieuwe Vlaamse regering: het kind lag in stuitligging en de ouders haten elkaar, maar wie weet wordt de boreling een voorbeeld voor ons allen. Solidariteit gekoppeld aan pragmatiek, uitgaand van een doordacht plan voor de toekomst dat onder meer gebaseerd is op realistische inschatting van onze rol in de grote wereld rondom ons: dat zou het uitgangspunt moeten zijn.

Veel meer dan een begroting in evenwicht wil de burger een land in evenwicht. Dat is onmogelijk. Maar: het is niet nodig te hopen om te ondernemen noch te slagen om te volharden, zoals ooit iemand zei na drie tripels. Dat hoop ik dan ook volmondig voor de nieuwe regering: dat ze de cojones hebben om hun beleid niet alleen in teksten te gieten maar het ook uit te voeren, met alle voor- en nadelen die daaraan verbonden zijn.

We kunnen geweldig betreuren dat Jambon I niet de eerste Vlaamse klimaatregering wordt, maar zo werkt democratie: men stemt op wie men stemt en géén van de regeringspartijen heeft veel aandacht voor het grootste probleem van nu en de nabije toekomst. 

Hopelijk geraakt men ook voorbij de traditionele kinderachtigheden en symboolfetisjisme dat de politiek van vandaag zo kenmerkt. De vraag of een sjerp drie dan wel twee kleuren mag hebben is van een dramatische onnozelheid en beschamend voor iedereen die daar al dan niet Vlaams belang aan hecht. En bij de start van een nieuwe regering al meteen de pedante hashtag #sterkeJan lanceren is ook een voorbeeld van hoe het niet moet.

En avant! Au boulot!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234