Zondag 25/09/2022

Opinie

Moet de ‘geprivilegieerde’ man maar het gelag betalen?

Els Van Peborgh Beeld rv
Els Van PeborghBeeld rv

Els Van Peborgh, is doctoraatsstudent en vrijwillig medewerker aan het departement Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen.

Els Van Peborgh

De aanstelling van vrouwelijke professoren aan de Vlaamse universiteiten is recent aan een inhaalbeweging bezig. De laatste twee jaar werden vacatures vaker ingevuld door een vrouw dan door een man: er kwamen 103 vrouwelijke proffen bij tegenover 38 mannelijke. Vrouwen zijn dus duidelijk in het voordeel bij huidige sollicitatieprocedures. Twee jaar eerder was het nog omgekeerd.

Toch is dat voor de universiteiten en voor jonge wetenschappers die zich verenigen in de Jonge Academie nog niet genoeg. De evolutie verloopt volgens hen te traag. Op dit moment is nog slechts 27 procent van de proffen vrouw. Daarom moet er volgens de Jonge Academie dringend werk gemaakt worden van een andere perceptie op de competenties van vrouwen in de academische wereld en starten ze een campagne.

Hysterische drang

Hierbij wordt er stilzwijgend vanuit gegaan dat mannen die vandaag een academische carrière willen uitbouwen dan maar het gelag moeten betalen voor wat in het verleden is misgelopen. Zij zien hun kansen op een aanstelling zienderogen slinken en moeten maar accepteren dat zelfs dat voor een groep vrouwelijke collega’s nog niet volstaat om de schuld uit het verleden af te lossen.

Toch krijgen ook zij in het huidige concurrentiële en veeleisende academische klimaat allerminst alles in de schoot geworpen. Kristien Hens beweert terecht dat er iets mis is met de perceptie wanneer de tien publicaties die een man realiseert worden toegeschreven aan zijn genialiteit terwijl hetzelfde aantal publicaties van een vrouw enkel als het resultaat wordt beschouwd van hard werk. Maar in plaats van het onrealistische en achterhaalde idee van genialiteit nog verder te omarmen mogen we er inderdaad vanuit gaan dat ook die man hard heeft moeten werken om tien publicaties het levenslicht te laten zien. Zeker indien hij, als een man van zijn tijd, daarbij inmiddels ook een gelijk aandeel in de gezinszorg op zich neemt. Daarom is het des te onrechtvaardiger om één generatie mannelijke academici het gelag te laten betalen voor de geprivilegieerde positie die hun voorgangers genoten.

Onrecht de wereld proberen uit helpen met ander onrecht is altijd een heel slecht idee. De geschiedenis leert dat te overhaaste omwentelingen al te vaak gepaard gaan met een hysterische drang om gelijk welke kop te laten rollen. Misschien is het beter om de onjuiste perceptie van competenties op de werkvloer aan te pakken in een sfeer van wederzijdse collegialiteit en solidariteit en oog te hebben voor de manier waarop zowel mannen als vrouwen lijden onder onrealistische verwachtingen en vooroordelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234