Zaterdag 04/02/2023

OpinieLezersbrieven

‘Mocht deze samensmelting ooit toch gebeuren, krijgen de Nederlanders alleszins toch een hoop goede bieren op hun menukaart’

Bart De Wever ziet een samensmelting met Nederland wel zitten, verklaarde hij. Daar is niet iedereen blij mee. Beeld Photo News
Bart De Wever ziet een samensmelting met Nederland wel zitten, verklaarde hij. Daar is niet iedereen blij mee.Beeld Photo News
Lezers

Dodendraad

Het wel erg pessimistische artikel ‘Na de oranje droom van De Wever: hoe Vlaanderen en Nederland uit elkaar groeiden’ (DM 21/7) over de Vlaams-Nederlandse verhouding gaat de fout in bij de bespreking van de Dodendraad, die niet door Nederland maar door de Duitse bezetter werd aangelegd, onder meer om Duitse deserteurs te verhinderen naar Nederland te vluchten. Een andere werkelijkheid is dat in 1914 Nederland een miljoen Vlaamse oorlogsvluchtelingen opnam. Het ANV blijft zich overigens inzetten om de Vlaams-Nederlandse samenwerking te bevorderen.

Wim van Gelder, voorzitter ANV, vereniging voor Nederlands-Vlaamse samenwerking, Den Haag

Vlaanderen Nederland

Geachte meneer De Wever, U pleit voor een hereniging van Vlaanderen en Nederland, alle Nederlandstaligen terug in eenzelfde land, dit om de economie te versterken. De economie in Nederland stáát sterk, maar tegen welke prijs? Een jaar studeren in Nederland heeft me doen beseffen hoe goed wij het hebben in België. De Nederlandse gezondheidszorg is een mop. Mijn huisgenoot moest naar de tandarts, een andere kennis moest een spiraaltje laten steken; dat is dan 100 euro alstublieft. Zonder terugbetaling en helaas niet verzekerd. Je betaalt je hier blauw voor een verzekering die je dan nog niet eens dekt voor alles? Laat maar zitten.

Of willen we het schoolsysteem van Nederland volgen? Waar universiteiten exclusief zijn voor hen die in het middelbaar goed presteerden? Waar mensen van mijn leeftijd, 24, afstuderen met schulden die oplopen tot meer dan 40.000 euro? En mensen op hun 27ste dus nog in studentenhuizen wonen, omdat ze zich simpelweg niet anders kunnen veroorloven? Is het dat wat u wilt voor de Vlaming?

Je zou kunnen zeggen: verdien je niet meer geld in Nederland? Met een universitair diploma misschien wel, maar anders? Nee. Jobstudenten krijgen een loon van niets, ongeschoolden krijgen een loon van niets. De kloof tussen rijk en arm in Nederland loopt zo enorm op.

Dus dan zeg ik u, als u geeft om Vlaanderen en zijn inwoners, al zijn inwoners en niet enkel de rijken die gebruik kunnen maken van dit politiek stelsel, waarom wil je dan opnieuw samensmelten? Om het gat in onze begroting te dichten? Om een sterkere economie te vormen? Is dit het allemaal waard?

Mocht deze samensmelting ooit toch gebeuren, krijgen de Nederlanders alleszins toch een hoop goede bieren op hun menukaart, wat voor hen vast heel aanlokkelijk is.

Hoogachtend,

Anne Desreveaux

Het ene ontslag is het andere niet

Deze week werd in de federale kamer van volksvertegenwoordigers het ontslag besproken van generaal-majoor Philippe Boucké. Naar mijn mening kan men zich terecht vragen stellen over hoe dit ontslag tot stand is gekomen, als het plaatje tenminste klopt dat daarover in mediaberichten aan bod kwam .

Er is echter een ander ontslag waarover men zich dan eveneens vragen kan stellen, namelijk dat van ex-CEO van de VRT, Paul Lembrechts. Dat blijkt ook nogal wat gebreken te vertonen. Vreemd toch dat dat dan ook zomaar kon passeren zonder al te veel problemen en dat het dossier van zijn opponent Peter Claes een beetje onder de mat verdwenen is.

De politiek hangt nogal aaneen met inconsequente haken en ogen…

Marlene De Smedt

E-bedrijfswagen

Drie op de tien willen geen e-bedrijfswagen, zo staat in De Morgen. Waarom verwondert mij dat niet? Drie op de tien gebruiken hun bedrijfsauto tevens om naar het toilet te gaan. Het is een slaafje dat hen bijna gratis vervoert. Wat zouden zij zich bekommeren om het milieu, als ze maar te allen tijde kunnen tanken en rijden?

Het hele concept van bedrijfswagens moet gewoon op de schop. Het aantal gereden kilometers zal meteen drastisch dalen. België is een unicum in de wereld. Hier rijden velen gratis rond, ook binnenkort weer in Pepinster.

Lucienne Colpaert, Dendermonde

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234