Maandag 23/09/2019

Standpunt

Missie volbracht in Syrië?

De Morgen-journalist Maarten Rabaey. Beeld Jef Boes

Maarten Rabaey is journalist bij deze krant. 

"Mission Accomplished". "Missie volbracht", tweette VS-president Donald Trump triomfantelijk nadat de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk vrijdagnacht met precisie-aanvallen op productie- en opslagplaatsen van chemische wapens reageerden op de recente, vermoedelijke, gifgasaanval in Oost-Ghouta. Trump juicht te vroeg, valt te vrezen. De Syrische leider Assad, en zijn Russische en Iraanse bondgenoten, blijven ook na deze éénmalige actie een dodelijke oorlogsmachine. Om nieuwe escalatie te vermijden is het nu tijd voor ernstige vredesonderhandelingen.

Over de vraag of de aanval volgens het internationaal recht gerechtvaardigd was, zal nog veel inkt vloeien. Juristen kunnen terecht vragen stellen omdat de raketten werden afgevuurd zonder een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maar aangekondigd werden per presidentiële tweet. Er werd ook niet gewacht op de resultaten van een onafhankelijk onderzoek naar de gifgasaanval door de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, OPCW.

Realisten kunnen dan weer terecht zeggen dat het Russische veto tegen een bestraffing van Assad een rugdekking door 's werelds hoogste veiligheidsorgaan onmogelijk maakt. Ook valt er een punt te maken door de aanhangers van het rechtsargument responsibility to protect, de verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap om een bevolking die slachtoffer wordt van misdaden tegen de mensheid te beschermen.

Een aanval met verboden chemische munitie – voor het eerst als massavernietigingswapen ingezet in onze ‘Flanders Fields’ tijdens WOI  – mag nu eenmaal niet onbestraft blijven. Toch blijft ook na deze militaire strafexpeditie de meest legitieme plek om de daders rekenschap te laten afleggen een oorlogstribunaal, en niet het slagveld.

Elke nieuwe aanval is in deze fase van de Syrische oorlog immers too little, too late. Na zeven jaar conflict is al te veel onherstelbaar verwoest. Nog méér strijdende partijen dreigt voor de burgerbevolking nog méér lijden in te luiden. En kan je nog rode lijnen trekken als de grond al rood ziet van het bloed?

De relaties tussen de nucleaire grootmachten blijft intussen op een gevaarlijk dieptepunt. De vrees voor een nieuwe confrontatiekoers is reëel. Daarom moeten deze week al de-escalerende maatregelen genomen worden.

Het is een goed signaal dat meerdere EU-lidstaten, waaronder ons land, alle Syrische oorlogspartijen terug in Genève rond de tafel willen brengen. Toch mogen we ons op korte termijn niet te veel illusies maken. Elke nieuwe gespreksronde kan pas slagen als Russisch president Poetin en VS-president Trump, en de Saoedische en Iraanse leiders, hun ego’s en geopolitiek nul-som-spel opzijzetten in het belang van globale stabiliteit.

Meer opinie? Krijg elke woensdag en zondag onze Opiniemakers nieuwsbrief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234