Maandag 06/02/2023
null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Column

Misschien wordt het wel nog iets met die 'sharing economy'

Guido Everaert is blogger, columnist en consultant.

Guido Everaert

Ik heb mij al een paar keer vergist in dit leven. In het leven sowieso, maar ook in wat mijn vak zou moeten zijn. Marketing. Omdat ik evidenties over het hoofd zie. Zo heb ik ooit gedacht dat Bickyburgers nooit een succes zouden worden, omdat we 'the real thing' al hadden. Ik dacht dan aan internationale ketens. Daar had ik buiten het meest logische distributienetwerk ooit gerekend in België, onze frituren... Het resultaat is gekend.

Ook 'Waze' de social driving app, daarvan dacht ik dat het nooit iets zou worden, omdat ze te veel op het spelletjesaspect focusten en te weinig op de meerwaarde van sociale netwerken. Te weinig gebruikers en dus ook geen echte valabele waarschuwingsfunctie. Dan zag ik meer heil in systemen als Coyote. Ondertussen is gebleken dat Waze wel zijn plaats met succes heeft ingenomen. Door de toename van de smartphones, door de verbeteringen in de app zelf en door jonge mensen die er zonder schroom mee aan de slag gingen.

Guido Everaert. Beeld Karin de Bruyn
Guido Everaert.Beeld Karin de Bruyn

En dit weekend heeft mijn levensgezellin mij weer op iets nieuws gewezen. Peerby, waarvan ik onmiddellijk de schoonheid inzag maar meteen ook voorspelde dat het zou floppen. Kritische massa in gebruikers is immers waar het om gaat in dit soort toestanden. Ik hoop van harte dat ik weer eens fout ben.

Peerby gaat er gewoon van uit dat mensen die bij elkaar in de buurt wonen wel over spullen beschikken die de ene wel heeft en de andere allicht wel zou kunnen gebruiken zonder het daarom meteen te moeten kopen. Neem bijvoorbeeld een verticuteermachine. Wie over eindeloze graspartijen beschikt zal de aanschaf allicht wel eens overwegen. Ik vind mos om te beginnen zachter dan gras, en makkelijker in onderhoud. Nooit de behoefte gehad om daar iets tegen te doen.

Maar heel af en toe ontstaat er zoiets als sociale druk, en dat gecombineerd met mooi weer zorgt ervoor dat je als vanzelf (sic) in de tuin gaat klussen. En dus heb je een verticuteermachine nodig. Traditioneel kun je dat kopen, of huren. Maar omdat ik wou aantonen dat zo'n app niet echt werkt, smeet ik mijn vraag op Peerby. Groot was mijn verwondering toen ik binnen het kwartier een antwoord kreeg van ene Thais. Ja, zij hadden zo'n machine, ze woonden vlak om de hoek en ik mocht ze gerust komen ophalen.

En het bleek nog waar te zijn ook. Thais en haar man waren uitermate vriendelijk, hij hielp met het inladen en we kletsten wat. Onbeholpen ook, want uiteindelijk waren wij complete vreemden voor elkaar die besloten hadden om op basis van een smartphoneapp elkaar te vertrouwen. Hij gaf mij iets mee zonder daar geld voor te vragen, en hij ging er ook nog eens van uit dat ik dat zou terugbrengen, nadat ik er niets verkeerds mee had gedaan.

Ik vond het hele 'niet betalen'-idee en het vanzelfsprekend vertrouwen dat er mee gepaard gaat, zo onwezenlijk dat ik toch maar een boek van mij aan de mens gaf. Voor niets. Als een soort garantie. Dan had hij tenminste iets om mij later mee te achtervolgen, mocht ik de machine niet terugbrengen.

Terwijl ik het schrijf bedenk ik hoe scheefgegroeid onze mentaliteit (of de mijne) is geworden. Elkaar vertrouwen zou een basisinstinct moeten zijn. Een uur later was de klus geklaard en bracht ik de machine terug. Het was schattig om dan de vraag te krijgen, droog komisch: "Moet je nu ook je boek terug hebben?".

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234