Zaterdag 03/06/2023
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntRoel Wauters

Misschien moet Jambon het virus even vragen om tot vrijdag braaf op de gang te wachten

Roel Wauters is journalist.

Roel Wauters

Cultuur en sport gaan in Vlaanderen op slot. Nadat Wallonië en Brussel afgelopen weekend al extra maatregelen aankondigden, volgde ook Vlaanderen met nieuwe ingrepen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onder druk van de alarmerende cijfers en noodkreten uit de ziekenhuizen.

De sense of urgency is blijkbaar ook tot op het Martelarenplein doorgedrongen. Het werd tijd. Zondag zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) nog dat hij niet wilde blussen vooraleer het huis in brand stond.

De voorbije maand was de ene na de andere alarmbel afgegaan, toch heeft de Vlaamse regering de ene kans na de andere gemist om eerder al gericht in te grijpen en de bevolking duidelijk te maken hoe ernstig de situatie wel is. Tot en met zondag wees Jambon er nog op dat het in Brussel en Wallonië allemaal veel erger was.

Toen eind september de besmettingscijfers aan het stijgen waren, besliste de Veiligheidsraad, met daarin ook Jambon, om niet in te grijpen. Nochtans, wie bij de beleidsmakers toen nog niet doorhad hoe een exponentiële curve werkt, heeft liggen slapen bij de eerste golf.

Ook toen de dijken begonnen te breken, werden er schouders opgehaald. Op 16 oktober kwamen de berichten dat de contacttracers ook in Vlaanderen niet meer konden volgen, drie dagen later volgde de beslissing om niet langer mensen te testen wanneer ze geen symptomen hebben. Vanaf dat moment was het onmogelijk om nog gericht in te grijpen, en werden algemene, zware maatregelen zo goed als onvermijdelijk.

De reactie van N-VA, de partij van Jambon? Via de sociale media klagen dat het federale niveau het aantal tests naar beneden heeft gebracht – wat feitelijk niet klopt. Ook uit die periode: voorzitter Bart De Wever die zegt niet te begrijpen waarom de horeca moet sluiten, een federale maatregel die zijn partijgenoot Jambon mee had goedgekeurd.

Intussen bleef Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) aan de ‘code oranje’ prutsen om de hoogste jaren van het middelbaar fulltime open te houden, tegen eerdere afspraken in. Ook zou de herfstvakantie zeker niet verlengd worden. Tot op zondagavond bleek van wel.

De chaos van de coronacrisis noopt beleidsmakers om te improviseren, maar de lijn van de Vlaamse regering lijkt helemaal zoek. Ook nu is de opstelling van Jambon moeilijk te doorgronden. Hij voert maatregelen door die hij volgens Le Soir eind vorige week nog afblokte op het overlegcomité. Bovendien gaan die maatregelen pas in vanaf komende vrijdag. Misschien moet hij het virus even vragen tot dan braaf op de gang te wachten.

Jambon kon dinsdag niet hard genoeg benadrukken hoe ernstig de situatie is, en dat het van ons allemaal zal afhangen of we de nieuwe coronagolf plat zullen kloppen. Hij heeft volledig gelijk. De situatie is ernstig. Maar hoe hoog de golf straks reikt, zal niet per se afhangen van ‘ons allemaal’. Mogelijk heeft een aarzelend en warrig beleid er ook iets mee te maken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234