Zondag 25/09/2022

Opinie

Misschien loont het om even naar de Gentse studenten te luisteren?

null Beeld Bob Van Mol
Beeld Bob Van Mol

Mark Elchardus is professor emeritus sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en opiniemaker bij 'De Morgen'. Zijn vaste bijdrage verschijnt op zaterdag.

Mark Elchardus

Schild & Vrienden bijt zich vast in het nieuws. Wat de Pano-reportage liet zien, is namelijk zo schokkend… en er staan verkiezingen voor de deur. Voorts is er de verontwaardiging van een aantal Gentse studenten nu blijkt dat Louis De Stoop – de man die Hitlers Eiffeltoren-pose nabootste – de geschorste Dries Van Langenhove opvolgt in de raad van bestuur van de universiteit. Zo iemand, lieten verschillende studenten weten, hoort daar niet thuis. Op de besloten chatgroep van S&V zagen we inderdaad niet alleen grove en wansmakelijke vormen van racisme, seksisme en antisemitisme, maar ook oproepen tot discriminatie en geweld.

Best te begrijpen dus dat mensen heftig reageren. Met een voor zijn doen ongebruikelijke hyperbool vergelijkt Hendrik Vos de rechtenstudent Dries Van Langenhove met de Hongaarse premier Viktor Orban (in De Standaard van 11 september). Hij spreekt daarbij expliciet zijn steun uit voor de schorsing van Van Langenhove. Toch stelt zich de vraag of rector Rik Van de Walle daar de juiste beslissing nam. Nagenoeg onmiddellijk na het uitzenden van de reportage werd Dries Van Langenhove geschorst en de toegang tot de universiteit ontzegd. Het suggereert paniekvoetbal: de reactie van iemand die gloeiende kolen krijgt toegeworpen en daar zo snel mogelijk vanaf wil? Kwestie van het imago, de goede naam van de universiteit te redden. Het valt allemaal best te begrijpen en waarschijnlijk zouden veel mensen in de plaats van de rector net hetzelfde hebben gedaan, maar is dat wat een universiteit, gegeven haar bijzondere missie en verantwoordelijk, onder dergelijke omstandigheden hoort te doen?

Werden ze misleid?

Dries Van Langenhove werd door de Gentse studenten verkozen als hun vertegenwoordiger. Hij kreeg meer dan 2.700 stemmen op zijn naam, dat is haast een op de drie uitgebrachte stemmen.

Er zijn verschillende mogelijkheden. Hopelijk vergist Ico Maly zich als hij beweert dat iedereen die een beetje thuis is in sociale media de ware aard van Schild & Vrienden kon kennen. De meeste studenten zijn goed thuis in sociale media. Dat zou dan betekenen dat degenen die voor Dries Van Langenhove kozen, wisten op wie zij hun stem uitbrachten. Van een nachtmerrie gesproken. Laat ons aannemen dat Ico Maly de mate waarin mensen het ware gelaat van die beweging konden kennen, schromelijk overschat. Enige ijver om Schild & Vrienden politiek uit te melken, is hem immers niet vreemd.

Het lijkt waarschijnlijker dat de studenten die voor Van Langenhove kozen, werden misleid. Men kan zich moeilijk inbeelden dat zij stemden voor de thema’s waarmee Schild & Vrienden en Van Langenhove graag publiek uitpakte: de verdediging van het christelijke Europa, de strijd tegen de decadentie van het Westen, de verdediging van het traditionele gezin. Het lijkt me echt onwaarschijnlijk dat men de Gentse studenten daarvoor warm krijgt.

Waarom dan zoveel stemmen voor die man? Als studenten naar de stembus trekken is dat niet alleen om vertegenwoordigers te kiezen, maar ook als een oefening in democratie. Studenten zouden bijzonder goed geïnformeerde kiezers moeten zijn. Werden zij misleid? Hoe gebeurde dat dan? Dat zijn een paar van de vragen die de rector aan zijn studenten had kunnen stellen.

Dramademocratie vergt koelbloedigheid. Iedereen moet leren niet meteen te reageren als een etterbuil in de media barst. De universiteit is geen plek voor duiveluitdrijving van zodra een duivel langskomt. Het hele gebeuren rond Schild & Vrienden lijkt me wel voldoende reden voor een brede raadpleging van de Gentse studenten, gevolgd door een debat: waarom stemden zoveel studenten voor Van Langenhove, hoeveel van hen zouden dat nu nog doen, wat heeft hen misleid, is de wijze waarop studentenvertegenwoordigers worden gekozen aan herziening toe, moet Van Langenhove weg uit de raad, is de schorsing terecht, kan Louis De Stoop hem opvolgen of is het ronduit absurd een lid van S&V door een even rabiaat lid te vervangen? Het lijkt me dat de stem van de studenten hier zwaar moet doorwegen. Het gaat, ondanks alles, om een van hun vertegenwoordigers.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234