Zondag 01/08/2021
null Beeld DM
Beeld DM

Column

Misschien is taal echt wel aan nieuwe overtreders toe

Op zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over vrijheid, zijn vogels en zijn vrouw.

Nog een week en het Boef-embargo loopt af. Mijn vrouw had dat ingesteld omdat zij een boek over Boef, onze Spaanse berghond, heeft geschreven, en zij wilde vermijden dat ik er mijn mond niet zou over kunnen houden en iedereen volgende week, als het verschijnt, zou zeggen: we kunnen die Boef niet meer ruiken of zien. Het is haar eerste eigen boek, de spanning is te snijden.

Zij geeft het ook nog eens helemaal zelf uit. Aan de ene kant zorgt dat voor veel kosten en kopzorgen, maar aan de andere kant kan zij zo, als het boek een klein beetje een succes wordt, haar geheime doel realiseren: zij wil één euro per verkocht exemplaar aan de honden schenken, het is te zeggen: aan asielen en andere beschermers van de viervoeter.

Dat zul je dus altijd zien: als iets niet mag, krijg je er zin in, en als iets mag, interesseert het je niet. Als je auto voor onderhoud een dag in de garage staat, krijg je geheid trek in autorijden, hoewel je anders haast nooit rijdt. Als je over iets je mond moet houden, kun je het over niets anders hebben, en als je dan mag spreken, denk je: het staat allemaal in het boek, lees dat maar.

Er worden steeds meer boeken in eigen beheer uitgegeven. Ik heb er de voorbije maand drie toegestuurd gekregen. In Wiggert van Daan Vanslembrouck moet ik nog beginnen. De opgang en ondergang van de Citroën Berlingo van Jo Komkommer is een geestige, zeer goed geschreven verhalenbundel. Intelligente stuff. De man heet echt Komkommer.

Het derde boek heet Ranke kuiten. De auteur, een geschifte Genkse Italiaan, Anthony Palaia, stuurde me vorig jaar het manuscript om te weten wat ik ervan vond. ‘Het is geweldig maar het staat vol fouten’, mailde ik hem. ‘Reuze!’ repliceerde hij enthousiast, ‘bedankt voor de tip!’ Hij haalde de acht taalfouten eruit die ik op de eerste bladzijde had aangeduid, liet de rest voor wat het was en heeft dus nu een boek uit waar na dertig bladzijden je ogen zeer van doen, zo vaak zijn ze blijven haken achter de achteloosheden en de onregelmatigheden. Maar het is wél spannend en rauw en roekeloos. Misschien is taal echt wel aan nieuwe wetten toe, of toch zeker aan nieuwe overtreders. Chuck Berry kreeg ook eieren naar zijn kop.

Maar nu is het dus weer even aan deze jongen, want in Amsterdam, bij de Arbeiderspers, wachten ze vol spanning op het definitieve, foutloze manuscript van De jacht op Ursula Graurock, mijn roman voor het najaar. Daarnaast heb ik maandenlang in het grootste geheim een onstuimige correspondentie gevoerd met Frederik De Backer, de lezer van deze krant niet onbekend, die we mogelijk, al dan niet in bibliofiele vorm en in eigen beheer, in de winter op de wereld zullen loslaten. Zo, Fred, uit met de geheimdoenerij!

Het leven wordt plezieriger als je je niet te veel van de regels aantrekt, zei ik tegen mijn vrouw. Je mag het een poosje ernstig nemen, als je het daarna maar weer heel erg grappig vindt en er niet te veel op rekent.

Maar zij zat tot over haar oren in een mailinglijst.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234