Zondag 21/04/2019

Back in Belgium

Mijn Thanksgiving dit jaar wordt de soberste in tien jaar

Annelies De Rouck. Beeld Tim Coppens

Annelies De Rouck herontdekt haar vaderland.

Rond deze tijd domineert één onderwerp de culinair ingestelde Amerikaan: Thanksgiving. De novembernummers van kook­magazines staan volledig in het teken van deze feestdag, waarop Amerikanen hun grootste maaltijd van het jaar verorberen. De ­recepten zijn variaties op de traditie, want op dat klassieke menu hoort niet veel speling te zitten.

De kalkoen is het pronkstuk van de avond en die bezorgt elke gastheer of -vrouw angstzweet. Een kalkoen lekker klaarmaken en, vooral, vlot snijden, zodat het gevogelte nog warm op ieders bord verschijnt, is niet evident. Thanksgiving als onervaren kok loopt niet goed af, dit is een nummertje dat je aan de culinaire toppers overlaat.

Net voor de feestdag wordt elk jaar een nog levende kalkoen aan de president van Amerika gegeven tijdens een wat excentrieke ceremonie, de National Thanksgiving Turkey Presentation. Normaliter krijgt de vogel dan in een korte speech van de president een Turkey Pardon, waarna hij vrijgelaten wordt en zijn leven verder mag zetten op een boerderij die Gobbler’s Rest heet. Zal Trump zijn kalkoen deze maand ook vrijlaten, of met de traditie breken en haar gewoon de pot indraaien? Niks is zeker, want vorig jaar, bij zijn eerste Turkey Pardon, grapte hij dat hij jammer genoeg het laatste Pardon van Obama niet ongedaan kon maken en dat zijn kalkoen dus nog levend rondliep.

Naast kalkoen moet er ook stuffing zijn. Die wordt gemaakt van broodkruimels en is meestal nogal droog. Vreemd genoeg wordt de vulling vaak apart geserveerd en niet ín de kalkoen, maar stuffing zal het heten. Veenbessen en zoete aardappelen vergezellen de kalkoen. De zoete aardappelen worden in de oven klaargemaakt en op het einde krijgen ze nog een laagje marshmallows. Die smelten en karamelliseren en dan krijg je dus... zoete aardappelen met gesmolten marshmallow. Hoogst onsmakelijk, vind ik, maar het is een vaste waarde. Thanksgiving-desserts zijn wél uitstekend. De favorieten zijn pecan pie, bedekt met pecannoten, en pumpkin pie. Pompoentaart, dus. Klinkt vreselijk, maar is megalekker. Denk aan Vlaamse vlaaien maar dan met een korstje errond.

Thanksgiving gaat over het samenzijn met familie en vrienden en dankbaarheid uitdrukken. Er worden geen cadeaus uitgewisseld, dat is voor kerst. Kinderen worden wel in de watten gelegd met de Macy’s Thanksgiving Day Parade in Manhattan. Die stoet bestaat al sinds de jaren 20. De parade van reusachtige ballonnen in de vorm van bekende tekenfilmfiguren wordt over het hele land uitgezonden.

Mijn Thanksgiving dit jaar wordt de soberste in tien jaar. Ik zal op een congres zitten met een vriendin die ook nog in New York heeft gewoond. Karen en ik zullen onze dankbaarheid aan elkaar uitdrukken en ergens een stukje pompoentaart proberen te scoren, in Antwerpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.