Vrijdag 03/02/2023

Opinie

Mijn naam is Husmen, ik ben een moslim en ik ben géén terrorist

null Beeld EPA
Beeld EPA

Husmen Ciftci is leerkracht islamitische godsdienst in Campus Wemmel.

Husmen Ciftci

Mijn naam is Husmen, ik ben moslim en géén terrorist. Komen de Belgen ook op straat als ze nieuws over een pedofiel lezen? Voelen ze zich ook aangevallen als een Belg zich racistisch gedraagt? Lopen ze dan met borden rond waarop "Ik ben een Belg, maar geen pedofiel" of "Ik ben een Belg, maar geen racist" staat?

Ik denk het niet. Waarom wordt er dan van elke moslim verwacht dat ze zich moeten distantiëren van Daesh/IS? Ik ben moslim, dit betekent toch dat ik iemand ben die vrede in zich draagt? Waarom moet ik dan nog vermelden dat ik tegen terrorisme ben? De definities van de woorden 'islam' en 'moslim' zijn toch duidelijk en overal te vinden?

Toch spreken de mensen en de politici constant over zaken als 'moslimterroristen' en 'islamterrorisme'. Dat zijn twee woorden die elkaar tegenspreken, hoe kan je in godsnaam, in Jezus' naam, in Boeddha's naam, in Jehovah's naam, in wiens naam dan ook, die twee woorden naast elkaar plaatsen?

Wat lezen we nog in kranten? "Belg die zich vorig jaar bekeerd heeft tot de islam, is naar Syrië vertrokken. Hij begon eerst met vijf keer per dag te bidden, niet veel later noemde hij zijn ouders vuil omdat ze varkensvlees aten", enzovoort.

Ik bid ook vijf keer per dag, ben ik dan ook een terrorist? Ik eet geen varken, maar ook geen koe, schaap of kip omdat dieren gefolterd worden door de vleesindustrie. Ben ik nu ook een gevaarlijke terrorist? Waarom zie ik in de kranten alleen maar dode schapen en koeien tijdens het Offerfeest en geen foto's van een moslimfamilie aan tafel waar de familieleden elkaar geschenken geven? Waarom wordt er gezegd dat het om een moslim gaat als een Marokkaan of een Turk iets verkeers doet, en wordt er gewoon een naam (in de meeste gevallen zelfs niet eens een naam) vermeld als het over een niet-moslim gaat?

Ik beweer niet dat we onschuldig zijn, hoor, begrijp me niet verkeerd. Waarom zitten alle moslimlanden in de problemen als ze toch zo vredelievend zijn? Waarom doden soennieten en sjieten elkaar? Waarom stellen de leerlingen mij elk jaar de vraag van "Meneer bent u soenniet of sjiet?", en bekijken ze mij raar als ik hen vertel dat ik gewoon moslim ben.

Het antwoord is heel eenvoudig, vanaf de tijd dat de moslimwereld afstand genomen heeft van de wetenschap is het alleen maar slechter geworden. Als de vrouwen geen stemrecht hebben of niet mogen werken of geen auto mogen rijden, is dit toch niet de schuld van de islam. Bekijk de tijd van profeet Mohammed eens, de vrouwen hadden stemrecht, moesten zelfs actief zijn in de maatschappij en mochten gerust met een kameel (de Mercedes van die tijd) rijden. Dat ze dit nu, anno 2015, niet meer mogen in bepaalde landen heeft toch gewoon met de cultuur van de betreffende landen te maken.

Zoals Marx het ook zegt: "Godsdienst is een opium". Het is heel gevaarlijk als het in de handen van machtsmisbruikers terechtkomt. Daarom zegt Allah in de Koran dat we kritisch moeten zijn. Dat we niet alles zomaar mogen geloven wat de imam of leerkracht of zelfs wat Allah vertelt. Dat we kritisch moeten zijn en ons verstand moeten gebruiken. Dat we elke dag bezig moeten zijn met kennis - "Kennis van in de wieg tot aan het graf" zegt profeet Mohammed.

Daarom wil ik hier een oproep doen aan alle islamleerkrachten en imams. Stop alstublieft met de vijf zuilen en soera's (hoofdstukken in de Koran) in het Arabisch uit het hoofd te laten leren. Papegaaien kunnen dat ook. Leg uw leerlingen en alle mensen uit wat de islam is, wat die hoofdstukken in de Koran betekenen, dat er nog een belangrijkere zuil is dan die andere vijf, namelijk het goede aanbevelen en het slechte afraden. Als ze dus bepaalde herrieschoppers van Turkse of Marokkaanse of van welke origine dan ook op straat zien, dat ze moeten tussenkomen en hen aan hun plichten als moslims herinneren.

Of we nu moslim zijn of christen of vrijzinnig of, zoals mijn liefste collega van Zedenleer het zegt, "aanhanger van het spaghettimonster", we hebben allemaal één vijand en dat is elke vorm van terrorisme. Dit is geen strijd tussen het Westen en de moslimwereld. Dit is een strijd van het Westen en de moslimwereld tegen terrorisme.

Sinds de aanslagen kan ik heel moeilijk slapen en ik wil jullie één ding duidelijk maken. Mijn naam is Husmen, ik ben een moslim en ik ben geen terrorist. Als vader wil ik dat mijn dochter Mira en alle kinderen van de wereld een mooie toekomst hebben. Zowel in Frankrijk als in Syrië.

Daesh is niet islamitisch, ook al noemen ze zichzelf zo. Het is een extreemrechtse terreurorganisatie die door de hooggeplaatse geleerden van de islamwereld veroordeeld worden als strijdig met de islam. Als ik morgen op straat kom en mensen begin te vermoorden in de naam van Mars, gaan jullie dan ook de schuld steken op Mars?

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234