Vrijdag 06/12/2019
Beeld THINKSTOCK

Column

"Mijn mobiele telefoon is een vergiftigd geschenk van mijn werkgever"

Joachim Pohlmann is woord-voerder van Bart De Wever en schrijver. Zijn wissel-column met Kristof Calvo (Groen) verschijnt op vrijdag.

Mijn iPhone zei dat de verkeersdrukte op weg naar mijn werk normaal was. Mijn iPhone loog. De baan naar het belegerde Brussel was maandagochtend omzeggens leeg. Mocht het verkeer normaal zijn geweest, dan had ik vanaf Mechelen stilgestaan.

Tussen de sluipende dreiging en de latente angst stelde ik me de vraag hoe mijn iPhone dat eigenlijk allemaal weet. Dat van het verkeer tot daar aan toe. Maar hoe weet die dat ik naar mijn werk moet? En waar mijn werk is?
Die mobiele telefoon is een vergiftigd geschenk van mijn werkgever. Dus vroeg ik aan onze IT-boys of zij dat kleinood misschien zo hadden ingesteld.

Die jongens waren druk bezig pc's te epibreren en zeiden dat ik hem gewoon eens moest aan- en uitzetten. Ik drong niet verder aan.
Maar een paar zondagen geleden stapte ik in mijn auto, en wist mijn iPhone mij te vertellen dat het 25 minuten zou duren vooraleer aan te komen in het Kempense gehucht waar mijn grootmoeder woont. Nu weten IT'ers veel, maar niet waar mijn grootmoeder woont en wanneer ik haar bezoek.

De dreiging die op ons drukt, brengt de discussie met zich mee over het precaire evenwicht tussen onze privacy en onze veiligheid. En volkomen terecht. De enige aangewezen houding tegenover een overheid is er een van wantrouwen en het opeisen van verantwoording.
Maar daarom verbaast het me des te meer hoeveel privacy wij bereid zijn op te geven in ruil voor gebruiksgemak. De technologie neemt triviale taken van ons over door een massa aan data te verzamelen, te vergelijken en vervolgens te gebruiken.

Joachim Pohlmann Beeld Wouter Van Vooren

Bol.com en Amazon menen te weten welke boeken ik graag lees. YouTube heeft een aardig beeld van het soort filmpjes dat ik bekijk. En waarom die Russische blondines die mij willen leren kennen toch steeds weer opduiken, daar heb ik eerlijk echt waar oprecht geen flauw benul van.

Ik heb aanleg voor paranoia, ik besef het. Als je mij laat doen, bel ik alleen met een mobiele telefoon als mijn hoofd volledig in aluminiumfolie is gewikkeld. Maar mij bekruipt het unheimliche gevoel dat Rockwell in het anthem aller samenzweringstheoretici bezong: Somebody's watching me.

Ik ben voor de lol eens de gebruiksvoorwaarden waarmee wij zo achteloos akkoord gaan, beginnen lezen. De wettekst van de zesde staatshervorming lijkt er Fifty Shades of Grey bij. Die voorwaarden zijn duidelijk niet geschreven om gelezen te worden. Veel wijzer werd ik er dus niet uit.
Ongeruster wel. Ik stem er blijkbaar mee in dat mijn gegevens en gedeelde informatie gebruikt worden om mijn consumptie- en leefpatroon te analyseren en mijn leven te vergemakkelijken. U vond Breaking Bad goed? Dan is Narcos iets voor u!

En ik vind dat beangstigend. In die mate dat ik er liever ver van weg blijf. Ook al wordt het regelmatig beteugeld. Facebook mag je surfgedrag niet volgen. Websites moeten aangeven dat ze cookies gebruiken en er toestemming voor vragen. Mensen kunnen zich van Google laten verwijderen.

Vreemd genoeg baart me dat nog meer zorgen. Omdat het een tipje oplicht van de sluier waarachter de ongekende technologische macht van deze entiteiten schuilgaat. Het duwt mij met mijn aangezicht recht in de smerige realiteit dat ik me wel kan laten schrappen, maar nooit ontsnappen.

Maandag reed de metro niet in Brussel. En ik moest op een afspraak zijn. Te voet dan maar. Ik opende Google Maps. En die vroeg of ik mijn locatie wilde delen om de route te kunnen berekenen. Het was koud. Er was weinig volk op straat. En ik was al te laat...

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234