Donderdag 05/08/2021

ColumnMark Coenen

Mijn hoop is gevestigd op de eega’s van onze politici

Mark Coenen. Beeld DM
Mark Coenen.Beeld DM

Mark Coenen is columnist.

Chumocracy: zo klinkt het neologisme in het Engels. Chums zijn maatjes, chums zijn makkers. Chumocracy is vriendjespolitiek, ons kent ons, oudejongenskrentenbrood, eigen schachtentemmer eerst.

Een elite die samen op school, universiteit en studentenclub zat, dezelfde sociale achtergrond heeft en nog steeds in het weekend samen barbecuet, nu in het gezelschap van de vrouwtjes. Die kirrend de lekkerste hapjes gemaakt hebben, hun haar in een vlotte permanent, balancerend op duizelingwekkend hoge hakken, onderwijl moeiteloos een zoveelste nakomeling de borst gevend.

Jongens hebben geluk, zeker als ze in Eton gestudeerd hebben. Tot een van die vrouwen over hen een boekje schrijft en opendoet: het kot te klein, schaamrood op alle wangen.

Sasha Swire schreef Diary of an MP’s Wife over haar leven als vrouw van de onderminister voor Ierland en de storm die opstak na de publicatie vorige week raast nog elke dag voort in de Engelse pers. Michael Swire is een Tory die zo obscuur is dat The Guardian zich erover verbaasde dat zijn eigen vrouw van hem gehoord had.

De conservatieve elite gaat in het boek van Sasha Swire met de billen bloot, en nog niet zo’n klein beetje. Achterklap en liegen, aanhouderij en valsigheid. Schijnheiligheid als modus vivendi en tweede natuur. Wat er achter de rug werd verteld wanneer het tuinfeest afgelopen was, hoe men roddelde en kleineerde, hoe vulgair een en ander was.

Narcist tot in de kist. Relaties die op vriendschap gelijken tot men met satanisch genoegen een bijl in iemands rug kan planten.

Vooral David Cameron schrok over de details uit zijn privéleven die zijn imago van bezorgde familiemens en verantwoordelijke staatsman onderuithalen. Voorbeelden genoeg. Tijdens een wandeling had hij aan mevrouw Swire gevraagd om niet meer wiegend voor hem uit te lopen. Toen zij vroeg waarom, zei hij dat haar parfum hem zo hard opwond dat hij haar graag een veeg zou willen geven in de bosjes.

Het boek legt op uitputtende wijze de macht van dat soort netwerken bloot, bevolkt met halftalenten met een stamboom en een aanleg tot levercirrose. En natuurlijk bestaat het fenomeen overal en is het van alle tijden.

Mijn hoop is gevestigd op de eega’s van onze politici die naar het voorbeeld van Sasha Swire een boek willen schrijven over hun leven in de schaduw van hen die met fatterige kostuums op privéjachten en doelbewust voor de camera’s pornografische klap denken te moeten verkopen over hun tegenstanders.

Ik hoop dat zij die met hen het bed delen in een notaboekje bijhouden hoezeer het publieke beeld van de zelfverklaarde staatsmannen verschilt van wie zij in werkelijkheid zijn. Er is maar één letter verschil tussen profeet en proleet. Als u een ghostwriter zoekt, geachte dames: mijn adres is bekend bij de redactie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234