Dinsdag 26/10/2021
Lady Gaga en haar nieuwe vriend Michael Polansky verlaten het stadion na de Super Bowl.

Opinie

Mijn ex-vriend is samen met Lady Gaga. Hoe kun je de vergelijking met haar doorstaan?

Lady Gaga en haar nieuwe vriend Michael Polansky verlaten het stadion na de Super Bowl.Beeld REUTERS

Lindsay Crouse is redacteur bij de opinierubriek van The New York Times.

Hoe kun je de vergelijking doorstaan met een van de beroemdste vrouwen ter wereld?

Op een maandag niet lang geleden was ik druiven aan het eten aan mijn bureau, klaar om mijn inbox aan te vallen, toen mijn telefoon begon te zoemen.

“Check Facebook.”

“Check Twitter.”

“Alles oké met je?”

Het was een noodgeval: mijn ex-vriend, zo bleek, had een nieuwe vriendin.

Lady Gaga.

Je mag dat hilarisch vinden. (Dat vond iedereen die ik ken.)

Maar het klopte. Terwijl ik in New York naar de Super Bowl op televisie zat te kijken, waren zij aan het knuffelen in haar privéloge in het Hard Rock Stadium in Miami Gardens. Daar waren de paparazzi terwijl hij haar wegleidde, haar roze haar wapperend, lovertjes rond haar ogen.

Page Six ging diep in op die nieuwe ‘mystery man’ van Lady Gaga. Refinery29 meldde dat Gaga “het heetste nieuwe accessoire van 2020 bij zich had: een normale vriend”. Het verhaal verscheen in de Daily Mail en Business Insider en People, waarin mijn moeder over het koppel las nadat ze het magazine in onze plaatselijke bibliotheek ontleend had.

Lady Gaga en partner. Beeld RV
Lady Gaga en partner.Beeld RV

Ik was zeven jaar samen met deze normale mysterieuze man. Onze relatie overspande onze universiteitsjaren en nog een paar jaar langer. (Een populaire song had het destijds over ‘vastzitten in een slechte romance’.)

Zoals u kunt afleiden van het feit dat u nog nooit van mij gehoord hebt, ben ik niet beroemd. Dus is het plotseling een beetje alsof ik me op deze manier via een tussenpersoon dicht bij de sterren nestel. Maar het is bijna onmogelijk daaraan te ontkomen. Anno 2020 zijn de sociale media zo ingebakken, dat ze niet langer iets toegevoegds of zelfs een verslaving zijn. Ze zijn gewoon een versnelde extensie van de manier waarop mensen zich altijd gedragen hebben. We leven in een cultuur van continue updates. Wilt u zich uitschrijven? Sorry, dat gaat niet.

Ik volg mijn ex niet op sociale media. We waren vrienden op Facebook. Vervolgens hadden we de status ‘heeft een relatie met’ op Facebook. Toen we uit elkaar waren, stelde ik vast dat ik geblokkeerd was op Facebook. En daarna leefden we ons eigen leven. Ik had hem nooit eerder gegoogeld (echt niet). Maar deze maand wist ik ineens alles over zijn nieuwe relatiestatus, luttele uren nadat die bekend was geworden.

In sommige opzichten is dit de natuurlijke, zij het absurde, boog van het hele volwassen leven van mijn generatie. In een verticale waterval van foto’s zie ik de ex-vrienden van mijn vriendinnen zich vermeien in de zwangerschap van de leuk uitziende vrouwen met wie ze wel getrouwd zijn. Soms ken ik de namen van de kinderen die daaruit voortvloeien, kinderen die ik bijna zeker nooit zal ontmoeten – al weet ik wel of ze prinsessen of piraten waren bij Halloween. Ik heb hun kerstbomen en zandkastelen en de feesttafel bij speciale gelegenheden gezien. Soms deemsteren ze weg in het duister, verdwijnen de etentjes en zijn ze opnieuw alleenstaand. Ik blijf het volgen, een passief maar geenszins onwillig publiek.

Vroeger waren we geobsedeerd door beroemdheden, en toen werden we geobsedeerd door elkaar. Misschien had ik tien jaar geleden een abonnement op US Weekly genomen. Vandaag is dat niet nodig: de hele parade van mensen is beschikbaar via mijn telefoon. Ik meng ‘echte’ beroemdheden en mensen die ik ken door elkaar, en ik kan dat allemaal bestieren zoals ik zelf wil.

Toen scrolde ik door Instagram en zag ik een post van Lady Gaga, van haar op schoot bij haar nieuwe vriend. Vrienden uit mijn universiteitstijd liketen het, net zoals ongeveer 3 miljoen andere mensen.

Als u ooit de nieuwe partner van een ex gegoogeld hebt (eerlijk zijn!), dan hebt u wellicht een soort spelletje met uzelf gespeeld. U bent ofwel gewoon nieuwsgierig – wat gezond is – of u wilt zich vergelijken. Idealiter is het leven van uw ex er niet meteen op vooruitgegaan zonder u. Maar in dit geval kun je dat moeilijk zeggen. Hoe kun je de vergelijking met Lady Gaga doorstaan?

In plaats van te denken ‘Waarom ik niet?’ als ik hen samen zie, denk ik ‘Dat was ik’. Het haalt de illusie van beroemdheid naar beneden.

Aanvankelijk was dat verwarrend. Toen een vriendin me opbelde die ochtend aan mijn bureau om het erover te hebben, trilde mijn stem. (Wie wil nu herinneringen aan een oude relatie ophalen op het werk de dag na de Super Bowl?) Dus gaf ik mezelf tijd tot de middag. En ik dacht er opnieuw over na.

Lindsay Crouse. Beeld Getty Images North America
Lindsay Crouse.Beeld Getty Images North America

Lady Gaga is fantastisch. Jezelf met haar vergelijken geeft ongelooflijk veel motivatie, en ik beveel het u aan, ongeacht uw relatie met haar vriend.

Althans, dat is wat ik deed.

Een voorbeeld. Ik was van plan dat weekend voor een gelegenheid een zwarte jurk te dragen die ik jaren geleden afgeprijsd gekocht had, voor misschien wel de 27ste keer. Maar Lady Gaga zou zoiets nooit doen. Ik heb nooit iets gehad dat meer kostte dan de waarde van een week huishoudelijke inkopen – terwijl zij een vrouw is die stukken rauw vlees op de rode loper draagt.

Ik ben naar een leuke winkel gegaan waar ik nooit eerder binnen was geweest en paste iets nieuws. De winkelbediende vroeg me voor welke gelegenheid ik het wilde dragen. Ik was erachter gekomen dat mijn ex-vriend een relatie had met Lady Gaga, vertelde ik haar. Ze bekeek me eens goed. “Huh,” zei ze, “echt?”

Ja.

De jurk was te duur, maar ik kocht hem toch. Waarom zou ik het met minder moeten doen dan Lady Gaga?

Ik ging naar een koffiebar. Wilde ik een large? Ja. Voor het feestje: wilde ik me laten maquilleren? Had ik nooit gedaan, maar ja. En, ja, die valse wimpers wil ik ook. Toen ik via e-mail complimenten kreeg, stuurde ik die dan door naar mijn baas? Ja. Stemde ik in met de werkpresentatie waar ik zo benauwd voor was? Ja. Ja, ja, ja.

(Ik ben er nog niet uit hoe ik dat miljoenen dollars opbrengende entertainmentimperium ga uitbouwen, of die invloedrijke lobbycampagne ga opzetten, maar ook daar zeg ik ja op.)

Het punt is: Lady Gaga leidt het ambitieuze leven waarvan we altijd zeggen dat vrouwen het moeten nastreven. Ik herinner me een citaat van haar, op Instagram wellicht: “Laat je door niemand ter wereld wijsmaken dat je niet precies mag zijn wie je bent.”

Naarmate je ouder wordt, is het zo makkelijk om het beste te vinden in wie je geworden bent, om er het meeste uit te halen – en er misschien zelfs een beetje zelfvoldaan over te doen. Maar als Lady Gaga haar zin kan doen, en zelfs verder kan gaan dan wat ze wil, waarom ik dan niet? Waarom zou ‘precies wie ik ben’ niet mogen betekenen ‘het beste wat ik uit mezelf kan halen’? Lady Gaga blijft zichzelf uitdagen, nieuwe dingen uitproberen, floreren.

Althans, dat leid ik af van wat ik zie op mijn telefoon, de plek waar we allemaal samenkomen.

Onlangs stuurde iemand me een foto van mijn verloofde en mij die aan het dansen zijn op een huwelijk, en ik heb het op Instagram gepost. Ik zag het vriendje van Lady Gaga in de views en besefte dat we eigenlijk allemaal hetzelfde zijn: vreemden die glimlachen op het scherm.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234