Zaterdag 02/07/2022

OpinieMeyrem Almaci

Meyrem Almaci: ‘Hoe langer hoe meer mis ik de stem van echte conservatieven’

null Beeld DM
Beeld DM

Meyrem Almaci is de voorzitter van Groen. Met deze bijdrage reageert zij op het opiniestuk van N-VA-voorzitter Bart De Wever, dat u hier kunt lezen. Beide stukken verschijnen donderdag in de krant.

Meyrem Almaci

Ik kan begrijpen dat een rechts-conservatieve voorzitter die zeventien jaar aan de knoppen zat, het moeilijk heeft om te zien dat de wereld desondanks verandert. Dat hij moeite heeft met groene, progressieve ideeën die met succes uitgerold worden in talloze steden en gemeenten en op federaal niveau. Is die deelname overal feilloos? Ongetwijfeld niet. Maar er is meer nodig dan wat slordig op elkaar gegooide anekdotes om dit debat ten gronde te voeren. Dan kijken we door heel het venster en niet door een klein besmuikt stukje zoals u dat wil.

Het hele plaatje toont een kruispunt, dat door de coronacrisis des te duidelijker is geworden: welk maatschappijmodel willen we de komende decennia? Dit verdient een beargumenteerd debat, niet op basis van selectieve anekdotes. En hoe langer hoe meer mis ik in dat debat de stem van echte conservatieven.

Ja, groene partijen hebben een patent op ideeën die schuren, die hun tijd soms iets te ver vooruit zijn. Van het homohuwelijk over emancipatie van etnisch-culturele minderheden naar windmolens tot circulaire economie: het werd ooit allemaal weggelachen. Anno 2021 zijn die groene ideeën gemeengoed geworden. Vanuit ons DNA van solidariteit, rechtvaardigheid en aandacht voor de veerkracht van mens en leefomgeving. Zo geloven we dat in de uitdagingen van vandaag, de kansen voor morgen zitten.

En onze bestuurders worden daarvoor gelauwerd. U schrijft onder anderen over onze Gentse schepen Tine Heyse. Ik kan me er makkelijk vanaf maken en u wijzen op de internationale awards die ze kreeg. Van de prestigieuze Global Climate Action Award van de Verenigde Naties, over de Culinary Innovators Award van Gault Millau tot de EU Cities for Fair and Ethical Trade Award. Hetzelfde geldt voor Brussels minister Elke Van den Brandt, die Elon Musk achter zich liet toen ze door de duurzame mobiliteitsorganisatie TUMI tot internationale mobiliteitsheld van 2021 werd verkozen. De argumentatie was heel eenvoudig: omdat ze de publieke ruimte aan de burgers teruggeeft. In veel steden en gemeenten maken groenen het verschil. Uw brief erkent dat ook, u schrijft dat groenen de dingen doen bewegen, zij het dan dat uw brief gedreven lijkt om te ridiculiseren.

Over het hoe en waarom wij bepaalde beslissingen nemen, daar mag best debat over zijn. Daar heb ik geen probleem mee. Mag het dan iets meer zijn dan deze nauwelijks verholen scheldbrief? Iets anders dan alweer de zondebokstrategie, genre ‘de schuld van’, dan de beledigingen à la ‘buigen en slikken’ of ‘opgewarmd lijk’ die onze blauwe collega’s over zich heen kregen. Iets anders dan de doemscenario’s die u bij elke politieke beslissing van een tegenstander bovenhaalt, daarbij vrolijk flipfloppend over uw eigen positie, van de gascentrales – die uw partij eiste in 2019 – tot de slimme kilometerheffing – die u onvermijdelijk achtte bij Voka in 2018.

Kijk. De verkiezingen van 2019 brachten voor u en mij niet wat we hadden gehoopt. Wij gingen vooruit, maar minder dan verwacht. U kreeg de grootste nederlaag in vijftien jaar te verwerken. De vraag is: wat doe je vervolgens met de uitslag? Hoe geef je je kiezers hoop en perspectief in een complexe wereld? Niet door te willen domineren of schofferen, maar door de ander te respecteren. Vivaldi was alleen mogelijk door die basishouding, door de wil om verschillen te overstijgen en te kijken naar wat mogelijk was.

Is Vivaldi ons ideale programma? Uiteraard niet. Is het een trendbreuk? Ja, dat is het wel. Want naast de hervormingsagenda en het genderevenwicht breekt deze regering ook met een trend van een manier om aan politiek te doen. Hoop en respect kwamen in de plaats van doemscenario’s en populisme. Wat een contrast met de staat van het land toen u vrijwillig en onder groot misbaar uit de federale regering stapte.

U maakte toen dezelfde fout als vandaag in uw brief. De fout om het conservatisme te vertalen in een politiek die van dogmatische tegenstellingen, framing en conflict de inzet maakt. En dat staat ver van het echte conservatisme dat de bestaande traditie en instellingen wil respecteren en haar samenhang wil beschermen tegen conflict. U leunt daarmee aan bij een nieuw rechts blok van identitaristen, en, o ironie, komt daarmee dichter bij Trump dan bij de Duitse CSU. Ergens in oktober 2018 liet u het inhoudelijke conservatisme definitief los en ruilde het in voor keuzes die niet langer ideologisch, maar puur electoraal waren, met alle flipflops en boomerangs van dien.

O ja, wat die jokari betreft. Als Vlaams Parlementslid bent u vast op de hoogte dat de minister van Onderwijs – in al zijn wokeness – de dekolonisering liet opnemen in de eindtermen voor de derde graad van het secundair onderwijs.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234