Woensdag 02/12/2020

StandpuntCathy Galle

Met onze kinderen komt het allicht goed. Al is er één grote conditio sine qua non

Kopje voor online en editie Cathy GalleBeeld DM

Cathy Galle is journalist bij De Morgen.

Met onze kinderen komt het allicht goed. Die enkele maanden zonder volwaardig onderwijs zal hen niet meteen naar de verdoemenis helpen. Over een coronageneratie, die reddeloos verloren is, mogen we van onderwijsexperts al helemaal niet spreken. Voorlopig toch. Want niemand weet exact wat het volgend schooljaar zal brengen. We kunnen alleen maar hopen dat de kleurcodes en bijhorende scenario’s die Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) met het werkveld opstelde, behouden kunnen blijven. Dat betekent in het allerslechtste geval voor het secundair dat we naar week om week les gaan. Zelfs dan blijven kleuter- en lagere scholen gewoon open.

Een hele geruststelling dus. Al is er één grote conditio sine qua non. Het kind, waarvan sprake, moet wel uit een gezin komen waar geen noemenswaardige problemen zijn. Een gezin waar het leven grotendeels op rolletjes loopt, dus. Een kind dat uit een kansarm milieu komt daarentegen heeft wél veel meer kans op coronaschade.

Want als corona één ding gedaan heeft, dan is het wel de onderwijskloof vergroten. In het kleuteronderwijs leeft zelfs de vrees voor een groep ‘vermiste kleuters’. Kleuters die niet meer zijn komen opdagen bij de heropening van de scholen. Niemand die weet of we ze in september terugzien. 

Ook voor de lagere scholen groeit bij experts de vrees voor wat we zullen aantreffen op 1 september. Voornamelijk bij de groep sociaal kwetsbaardere kinderen. Net voor die groep is onderwijs van groot belang. Omdat onderwijs een corrigerende factor kan zijn en de ongelijkheid binnen bepaalde de perken kan houden. Toen de scholen sloten, viel voor de meeste kwetsbare kinderen veel meer weg dan enkel les.

De thuissituatie van schoolgaande kinderen werd tijdens de coronasluiting van vorig schooljaar bepalender dan ooit. De rol van ouders in de algemene ontwikkeling van een kind werd in één klap groter dan die van leerkrachten. Alleen beschikten heel wat ouders niet over de juiste tools of vaardigheden om hun kind bij te staan. Welke gevolgen dat exact zal hebben, is nu nog niet geweten. Maar in het onderwijsveld wacht men bang af.

Dat alle scholen op 1 september maximaal kunnen opstarten, is een mooie pluim die minister Weyts op zijn hoed mag steken. Het is in onderwijsland geen sinecure om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. En scholen moeten uiteraard eerst zo veel mogelijk opengaan, willen we de schade kunnen beperken.

 Maar nu moeten we een grote stap verder kunnen zetten. Hoe gaan we ervoor zorgen dat de meest kwetsbaren aan boord gehouden kunnen worden? Welke methodieken moeten daarvoor aangereikt worden en welke beleidskeuzes gemaakt? Daar horen we voorlopig weinig over. Het is dus hoog tijd dat de focus van kleurcodes en veiligheidsprotocollen verlegd wordt naar inhoud. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234