Maandag 05/12/2022

Vrouwenrechtencommissie

Met die stem voor Saudi-Arabië verliest België zoveel geloofwaardigheid

Darya Safai. Beeld AFP
Darya Safai.Beeld AFP

Darya Safai is een Iraans-Belgische vrouwenrechtenactiviste. Ze is oprichtster van de actiegroep 'Let Iranian women enter their stadiums' en auteur van het boek Lopen tegen de wind.

Darya Safai

Ik ben gechoqueerd. België heeft, met als verantwoordelijke minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), ingestemd met de toetreding van Saudi-Arabië tot de VN-Commissie voor Vrouwenrechten. Dat is een klap in het gezicht van iedereen die zich inzet voor de gelijkwaardigheid van man en vrouw, én van alle vrouwen in moslimlanden die dagelijks gediscrimineerd en onderdrukt worden. Voor de regimes in die landen moet het dan weer een geruststellende boodschap zijn. Als zelfs Saudi-Arabië kan pretenderen op te komen voor vrouwenrechten, zijn zij misschien nog niet zo slecht bezig.

De Islamitische Republiek van Iran, het land waar ik ben opgegroeid en dat ik noodgedwongen ben moeten ontvluchten, vindt van zichzelf dat het inzake vrouwenrechten veel beter doet dan Saudi-Arabië, het meest misogyne land ter wereld. De ayatollahs voelen zich nu vast gesterkt in hun beleid. Misschien wanen ze zich zelfs een rolmodel. Als de leden van de VN-Commissie zelf geen enkel respect tonen voor de rechten van de vrouw, waarom zouden andere islamitische landen zich dan nog inspannen om de situatie te verbeteren? Waarom zouden ze nog oren hebben naar de kritiek uit Europese landen? Met die stem voor Saudi-Arabië heeft België alle geloofwaardigheid in dit dossier verloren. Meer nog: in de pers van de Islamitische Republiek van Iran worden wij gewoon uitgelachen.

Ondergeschikt

De Commissie is de belangrijkste instelling van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met de bevordering van gendergelijkheid en het versterken van vrouwen. Nu weten we dat die streefdoelen ondergeschikt zijn aan financiële en politieke belangen. We weten intussen dat Saudi-Arabië nog steeds wereldwijd het salafisme, het gedachtegoed dat het islamitische terreur inspireert, steunt en promoot. Dat land krijgt nu groen licht om het vrouwvijandige beleid voort te zetten en het islamisme zo te versterken, niet alleen op eigen bodem maar internationaal. De beslissing om de salafisten een zitje te geven in die VN-Commissie, brengt op de lange termijn zo ook onze veiligheid in gevaar. In plaats van hen te belonen, of zogezegd in dialoog te gaan zoals sommigen verkiezen, zouden we hen constant onder druk moeten zetten, opdat ze hun discriminerende wetten en voorschriften zouden afschaffen.

Als 'het Westen' één verworvenheid mag claimen, als één ding bepalend is voor onze cultuur en identiteit, dan wel de gelijkheid tussen man en vrouw. Op die universele waarde mogen we niks laten afdingen. Als wij, Europa, Saudi-Arabië een stem geven in de vrouwenrechtencommissie, verzwakken we ons eigen discours over mensenrechten in de moslimlanden en laten we de seculiere krachten daar in de steek. We tonen ons niet genoeg solidair met hen, en dat komt voor die mensen hard aan. Als er daar geen verandering ontstaat, dan zal het islamisme hier ook niet verzwakken. De strijd tegen Islamisme kent geen grenzen, en dat moet men beseffen om dit te kunnen overwinnen.

Seksuele apartheid

Twee weken geleden hebben wij met enkele vrouwenrechtenorganisaties een actie opgezet in Parijs. Onze eis was dat het Internationaal Olympisch Comité druk zou uitvoeren op Saudi-Arabië en de Islamitische Republiek van Iran om het stadionverbod voor vrouwen op te heffen, en anders beide landen te boycotten. Nergens anders in de wereld wordt vrouwen de toegang tot stadions ontzegd. Het is een flagrante uiting van seksuele apartheid maar voor de Europese landen blijkbaar minder urgent dan de raciale apartheid destijds in Zuid-Afrika. Op 15 mei ga ik opnieuw naar Parijs om het probleem aan te kaarten bij het IOC, en met de dringende vraag om het olympisch charter te doen respecteren of anders sancties in overweging te nemen.

Nu ik weet dat de Belgische staat het meest vrouwonvriendelijke regime in de wereld steunt, is mijn vastberadenheid alleen maar groter geworden. Ik zal in Parijs het andere gezicht van België tonen, het gezicht van de meerderheid van de Belgische bevolking.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234