Dinsdag 31/01/2023

OpinieLezersbrieven

Met de smartphone in de wagen stappen en al rijdend verder bellen of sms’en is bon ton geworden. Het je-m’en-foutisme straalt ervan af

null Beeld Photo News
Beeld Photo News
Redactie

Zie Vlaanderen stilstaan

Het aantal verkeersdoden daalt niet, aldus een studie van VIAS. Het zoveelste voorbeeld van het complete immobilisme van de Vlaamse regering, boven op het dramatische tekort aan leerkrachten, de daling van de onderwijskwaliteit, het even dramatische personeelstekort in de zorg, het tekort aan sociale woningen, de stikstof- en PFOS-problematiek. Een minister van Verkeer die pertinent weigert om een snelheidsbeperking van 100 kilometer per uur op te leggen, terwijl dit op alle vlakken een zinvolle maatregel zou zijn: goed voor de veiligheid, voor het klimaat en voor ieders portemonnee. In Nederland doet men het gewoon. Telewerken wordt niet meer gestimuleerd, nog het minst door de minister van Werk. Terwijl ook hier de voordelen voor het rapen liggen, als men tenminste verder wil en durft te kijken dan de eisen van luid roepende werkgevers.

Walter Langbeen

Loonindex

Ja, onze lonen worden automatisch geïndexeerd. Wat onderbelicht blijft, is dat niet iedereen die indexering krijgt zo gauw de spilindex wordt overschreden (het zogenaamde vaste systeem). Bedrijven die het variabele systeem hanteren, verhogen het loon op een vaste datum. Juli is daarbij een populaire maand, omdat werknemers dan ook voor het vakantiegeld van de recentste indexaanpassing kunnen genieten. In de huidige situatie zien mijn collega’s en ik daardoor de prijzen behoorlijk stijgen terwijl ons loon al bijna een jaar stilstaat. Werkgevers zouden graag opnieuw een indexsprong willen. Is dit op zich al geen mini-indexsprong?

H. Van den Eynde, Sint-Katelijne-Waver

Selectieve redenering

Verbazingwekkend toch hoe selectief je een redenering kan opbouwen. Aanleiding was een rebelse oproep ten aanzien van vervuilende bedrijven en het ‘systeem’. Deze oproep had zich het best beperkt tot burgerlijke ongehoorzaamheid, dat lijkt mij correct. Maar eens te meer beperkt Bart De Wever (DM 16/5) zich tot een aantal voorbeelden om kritiekloos het ‘systeem’ te verdedigen. Zoals altijd worden aanzienlijk veel nefaste gevolgen van het ‘systeem’ of voorbeelden van ecologische vooruitgang, die er gekomen zijn dankzij de milieubeweging, weggelaten. De hatelijke ondertoon ten aanzien van de ‘groene kerk’ doet zo’n onrecht aan wat de milieubeweging heeft in gang gezet sinds het rapport van de club van Rome.

Karel De Vuyst

Sms’en aan het stuur

Het wordt dringend tijd dat de overheid en de politie maatregelen treffen tegen overdreven snelheid, alcohol en sms’en achter het stuur. Er kan niet genoeg aandacht aan worden besteed. Geen wonder dat er dagelijks zoveel ongevallen gebeuren. Met de smartphone in de wagen stappen en al rijdend verder bellen of sms’en is bon ton geworden. Het je-m’en-foutisme straalt ervan af. Eigenlijk zouden er dagelijks en op de gevaarlijkste plaatsen van ons land controles moeten worden uitgevoerd. Zolang een boete van ongeveer 175 euro wordt opgelegd voor een misdaad met de gsm of smartphone, zal er bitter weinig veranderen aan de mentaliteit van vele bestuurders. Een efficiënt beleid dat de cijfers doet dalen is nu dringend aan de orde. De ogen moeten worden geopend van de chauffeurs die alles aan hun laars lappen. Die verdomde hype tijdens het rijden moet voorgoed worden uitgewist. Zo niet, zal de sirene van de ambulance blijven loeien. Elke dag moet ik met verbazing vast-stellen dat er ook bestuurders zijn die hun gsm of smartphone links laten liggen en hun ogen alleen op de weg richten. Neem daar eens a.u.b. een voorbeeld aan.

Eddy Wolfs, Tremelo

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234