Donderdag 20/02/2020

Standpunt

Met de arrestatie van Abdeslam is niet alles opgelost

Beeld Photo News

Bart Eeckhout is commentator.

Ze hebben 'hem' dus. Met de arrestatie van Salah Abdeslam, de meest gezocht terreurverdachte van Europa, komt er een einde aan een hoofdstuk van angst en vrees. Hopelijk kunnen Molenbeek, Brussel en het land na deze geslaagde politieactie op termijn weer wat meer ontspannen in het leven staan.

Toch zou het een misvatting zijn om te denken dat nu alle problemen zijn opgelost. De aanhouding van Abdeslam, vier maanden na de aanslagen in Parijs waaraan hij deelnam, roept juist nieuwe en ongemakkelijke vragen op.

Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Hoe dan ook geeft deze actie Salah Abdeslam een uniek statuut van overlevende, gearresteerde verdachte van een terreuraanslag onder IS-vlag. Dat geeft hem het cachet van 'hoofdrolspeler'. Of Abdeslam in die rol past, valt nog maar te bezien. Evengoed kunnen we hier te maken hebben met een mislukte zelfmoordterrorist, zonder veel inzicht in de verdere werking van de terreurorganisatie waarbij hij zich aansloot. Niettemin heeft de maatschappij nu een unieke kans om via gerechtelijk onderzoek en een openbaar proces dat inzicht te verwerven.

Dwingender is de vaststelling dat Abdeslam eigenlijk per toeval en in twee beurten is opgespoord en uiteindelijk gevonden is, middenin een drukke en diverse volkswijk in Molenbeek. Die zoektocht heeft vier maanden aangehouden. Geen kwaad woord over het harde speurwerk van de veiligheidsdiensten, maar een algemene les zou toch kunnen zijn dat die diensten dringend meer zullen moeten investeren in kennis van het milieu waar radicaal-islamisme en zwaar banditisme elkaar raken.

Verscholen in de hoofdstad

Dat is niet alles. Enerzijds kunnen de inwoners van Molenbeek opgelucht ademhalen - en dan met name ook de kinderen, ouders en leerkrachten van de fijne school die op een schijnbaar rustige vrijdagmiddag plots in het schootsveld van de actie terechtkwam. Anderzijds moet je besluiten dat het voor een internationaal gezochte terreurverdachte blijkbaar mogelijk is lange tijd verscholen te blijven in de hoofdstad van het land.

Al die tijd heeft Abdeslam dus kunnen rekenen op een netwerk van sympathisanten. Hoe groot dat netwerk is, en wat die medestanders nog van zin zijn: niemand die het weet. Dat is een verontrustende gedachte.

Nuance is hier cruciaal. Dit gaat niet over 'Molenbeek' als dusdanig, noch over dé migrantengemeenschap of dé moslimgemeenschap. Maar het netwerk is er dus wel. De allerbelangrijkste opdracht is nu dan ook om dat netwerk uit te spitten en de aantrekkingskracht ervan op andere jongeren stil te leggen. Dat zal repressie vergen, maar ook preventie, keiharde preventie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234