Woensdag 29/01/2020

Standpunt

Met de aanpak waarmee Trump vroeger vastgoed verhandelde, hoopt hij nu de proliferatie van kernwapens te stoppen

Beeld Eva Beeusaert

Koen Vidal is commentator. 

President Trump trekt zijn land terug uit de nucleaire deal met Iran; een akkoord dat hij al sinds zijn verkiezingscampagne omschrijft als “rampzalig” en “waanzinnig”. In zijn speech kondigde hij ook de zwaarste economische sancties aan tegen Teheran. Het voordeel van de duidelijkheid zou je kunnen zeggen, want de president doet wat hij aan zijn kiezers beloofde.

Probleem is dat de heldere beloftes van de Amerikaanse president op het terrein vaak voor verwarring, economische verliezen, chaos, ontploffingsgevaar en geweld zorgen.

Onbezonnen

In die zin kun je hier gerust spreken van een onbezonnen daad. Het illegale verrijkingsprogramma van Iran zorgde jarenlang voor enorme spanningen in de regio en het was pas na zeer moeizame onderhandelingen dat Iran, de VS, Europa, China en Rusland in 2015 een akkoord bereikten.

Volgens internationale wapeninspecteurs leefde Iran het akkoord keurig na. In een regio die door verschillende oorlogen op zijn grondvesten davert, kun je dat een succes noemen.

Nu Trump het akkoord heeft opgeblazen, wordt de explosiviteit in het Midden-Oosten nog veel groter. Gaat Iran opnieuw uranium verrijken? Komen er provocaties aan het adres van Israël in de vorm van extra Iraanse troepen aan de Syrisch-Israëlische grens? Niemand die het weet.

Wat je wel kunt zeggen, is dat deze unilaterale terugtrekking gebeurt met een enorm dedain voor Europa. Zowel Emmanuel Macron, Angela Merkel als Boris Johnson vlogen de jongste twee weken naar Washington om Trump op andere gedachten te brengen. Tevergeefs.

Antwerpse haven

De nieuwe situatie creëert voor Europa, bijvoorbeeld voor de Antwerpse haven, onzekerheid omdat de Amerikaanse sancties vooral gevolgen zullen hebben voor Europese ondernemingen en handelswegen.

Tijdens zijn toespraak suggereerde Trump duidelijk dat hij Iran zo hard mogelijk wil aanpakken omdat hij binnenkort een nucleair akkoord wil sluiten met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Door de “halfzachte” Iran-deal naar de prullenmand te verwijzen, maakt Trump duidelijk dat hij enkel wil praten over een harde overeenkomst waarbij Pyongyang zijn volledige kernarsenaal en opwekkingscentrales uit handen geeft. De bikkelharde aanpak waarmee hij vroeger vastgoed kocht en verkocht hoopt hij nu aan te wenden om de proliferatie van kernwapens te stoppen.

Een beweegreden die de president niet vernoemde, is dat hij op dit moment grote behoefte heeft om zich nog eens als een machtige wereldleider te tonen. In eigen land zit hij behoorlijk in het nauw door een seksschandaal en aanwijzingen over illegale Russische connecties. In zo’n heikele situatie helpt het soms om op het wereldtoneel te gaan staan en eens goed op je borst te kloppen.

Dat het Midden-Oosten daardoor wegglijdt in nog grotere onzekerheid, lijkt de grote man in Washington er vlotjes bij te nemen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234