Zondag 05/04/2020

Opinie

Met blind wantrouwen zullen we het klimaat niet redden

Jeanne Verwee.Beeld Barbara Debeuckelaere

Jeanne Verwee (18) is studente Duitse taal- en letterkunde aan de UGent.

Lieve tegenstanders van Sign for my future,

Ik begin me stilaan af te vragen wie jullie zijn. Want ik begrijp het niet goed. Is het dan een probleem voor jullie dat het draagvlak om het klimaatprobleem aan te pakken té groot wordt (Een niet zo neutrale klimaatcampagne, DM 6/2)? Omdat jullie zo wantrouwig zijn tegenover Sign for my future, deze brief. Over hoe het is ontstaan en welk doel het nastreeft. Want dat lijkt nog niet helemaal duidelijk.

Ik ben de dochter van Koen Verwee, medeoprichter van Sign for my future. Ik heb dat initiatief aan onze keukentafel zien ontstaan. We voerden vaak hetzelfde gesprek. Wij kinderen vroegen: “Wat kunnen wij, die veel langer dan jullie op deze planeet blijven, voor het klimaatprobleem doen?” Aanvankelijk haalde mijn papa, toen nog CEO bij de Persgroep, de schouders op. Maar hij zag hoe ongerust wij waren, hij zag hoe weinig er gedaan werd, en hij wilde ons steunen in de strijd voor een betere leefomgeving, een beter klimaat. En als mijn papa, hoge pief bij een groot bedrijf, niets kon betekenen, wie dan wel?

In cirkels draaien

De overtuiging groeide: de sleutel voor het klimaatprobleem is een krachtig klimaatbeleid. Logisch. Maar waarom onderneemt de politiek niets? Omdat politiek in cirkels draait: de politici zeggen wat de burgers willen horen. En ze zijn bang om de bevolking maatregelen op te leggen die niet in de smaak zullen vallen, bang om niet herverkozen te worden.

Ziet u, dit initiatief ontstond omdat mijn papa, toevallig CEO – o wee – bezorgd is om de toekomst van zijn kinderen. Niet uit winstbejag, niet uit opportunisme maar voor mij, mijn zus, mijn broer en alle kinderen. Samen met zijn vriend Guy Weyns heeft hij dan met veel andere vrijwilligers Sign for my future in elkaar gebokst, mensen verenigd rond één doel: een grootschalige petitie die de politiek moet tonen dat de Belgen willen dat er een klimaatbeleid komt. We mikken op zo veel handtekeningen, dat onze politici niet anders kunnen dan te handelen! De klimaatkwestie is een probleem van zowel links als rechts, van jongere en oudere, van moeders en vaders en, ja ook van de CEO.

Ziet u, mijn papa en zijn vriend zijn langsgegaan bij verschillende CEO’s van bedrijven - die vaak de tegenkracht zijn voor een effectief klimaatbeleid. Dat was een langzaam proces, dat twee jaar heeft geduurd. Bijna één voor één gaven ze toe aan de feiten, ze waren zelfs blij dat er eindelijk initiatief kwam. Sommigen tekenden niet, maar de velen die dat wel deden, vragen aan onze politici: leg ons alsjeblieft maatregelen op die milieubewust handelen stimuleren. Dat is moedig. Je mag het jammer vinden dat bedrijven tot nu toe te weinig deden voor het klimaat, net zoals je kan betreuren dat we in een kapitalistische mallemolen leven. Toch hoop ik dat jullie begrijpen dat Sign for my future een uitweg uit de impasse kan bieden.

De CEO’s die de drie basiseisen ondertekenden, willen op een of andere manier de perverse dynamiek van ‘winst zonder rekening te houden met milieu en klimaat’ doorbreken. Zij zijn wellicht ook vader en moeder en hebben geluisterd naar hun kinderen én naar klimaatwetenschappers. Zij vrágen verdorie klimaatactie, ook als die niet zo goed in hun boekhouding past. Net zoals de jongeren die elke donderdag op straat komen. Ik vind dat revolutionair. Misschien is dit wel de system change waar we altijd al van droomden.

Als er maar actie komt

Ik begrijp dat sommigen dit niet zo geloofwaardig vinden. Vermoedelijk zullen sommige bedrijven dit ondertekenen en plannen maken, enkel omwille van hun imago of uit schrik om achter te blijven, maar eerlijk: dat kan me geen moer schelen. Als er maar actie komt! Paniek! En actie! Net zoals Greta Thunberg het zei. Ik vind dit groots, en ik vind dat al dat positiefs niet gesmoord mag worden door blind wantrouwen.

En verder, de bedrijven tekenen ook ‘maar’. Zij hebben geen luidere of krachtigere stem dan jullie. Ze zitten niet aan de knoppen van Sign for my future. Niemand zit aan de knoppen, dat is het net. Het is een verzameling van heel veel verschillende meningen, met enkel de eis voor een klimaatbeleid als gemeenschappelijk element. Ook bedrijven zitten daar bij. En ze hebben jullie nodig. Klimaat red je tezamen.

Tegenkracht, blijf kritisch. Jongeren, blijf spijbelen. Maar alsjeblieft, Belgen, teken voor onze toekomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234