Dinsdag 25/02/2020

standpunt

Merkel heeft meer lef dan alle andere Europese staatsleiders samen

Bondskanselier Angela Merkel.Beeld AP

Koen Vidal is journalist bij De Morgen.

Onverstoorbaar. Dat is toch wel het woord dat we kunnen gebruiken na de verklaring van Angela Merkel over de recente terreuraanslagen in haar land.

Vooral het feit dat ze de zinsnede 'Wir schaffen das' opnieuw gebruikte, toont dat de Duitse bondskanselier over meer lef, verantwoordelijkheid en daadkracht beschikt dan alle andere Europese staatsleiders samen.

Toen ze een jaar geleden met deze woorden duidelijk wou maken dat Duitsland sterk genoeg was om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden, namen velen haar dat enorm kwalijk. Merkels boodschap zou ervoor gezorgd hebben dat honderdduizenden vluchtelingen plotseling richting Europa kwamen; een bizarre gevolgtrekking die abstractie maakt van het feit dat niet Merkel maar de Syrische president Assad en IS verantwoordelijk zijn voor de exodus uit het Midden-Oosten.

Met haar eerste 'Wir schaffen das' zei Merkel dat Duitsland en Europa de plicht hebben om een deel van de vluchtelingencrisis te torsen. Dat verschillende Europese landen het op dit vlak schaamteloos lieten afweten - waardoor plichtsbewuste landen als Duitsland en Zweden meer vluchtelingen kregen - kon Merkel op dat moment niet voorspellen.

Koen Vidal.Beeld wouter van vooren

Haar tweede 'Wir schaffen das' is misschien nog opmerkelijker. Ten eerste omdat Merkel geen duimbreed afwijkt van haar standpunt dat Duitsland het VN-vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Mensenrechten ook in de toekomst zal respecteren: iets waarover de Hollandes, Erdogans en Franckens van deze wereld meer rekbaar denken.

Maar de tweede 'Wir schaffen das' slaat ook op de Duitse terreurbestrijding en het valt daarbij op dat Merkel niet in oorlogstermen en met polariserende woorden spreekt. Ze kiest voor begrippen als cohesie, gemeenschapsgevoel en solidariteit en concludeert terecht dat het net datgene is wat terroristen willen vernietigen.

Tegelijk kondigt Merkel een reeks nieuwe antiterreurmaatregelen aan. Geen draconische grenscontroles, geen repressie in de asielcentra maar een combinatie van extra veiligheidspersoneel, meer middelen voor inlichtingendiensten én een beter waarschuwingssysteem voor radicalisering. De mix van het gezond verstand, zeg maar.

Het is misschien geen slecht idee als ook Duitslands buurlanden actief zouden deelnemen aan dit actieplan. De Europese samenwerking inzake inlichtingendiensten en radicalisering is een van de meest efficiënte manieren om IS te bestrijden.

Duitsland kan zijn terreurprobleem aan, maar het zou enorm helpen indien landen als Frankrijk, Nederland én België zich minder afvallig zouden gedragen als bij de eerste 'Wir schaffen das'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234