Zondag 26/03/2023

OpinieLezersbrieven

Men noemt het niet voor niets boerenverstand

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Verkoeling voor koeien, grootmeester Arno en de boodschap van antivaxers: een selectie uit de lezersbrieven die maandag binnenliepen.

Redactie

West-Vlaanderen wil meer koele koeien

‘Staat de airkoe in jouw weide aan? Bestel meteen jouw gratis schaduwboom.’ Vorige week las ik her en der over deze nieuwe campagne waarmee de provincie West-Vlaanderen die boeren wil aanzetten meer bomen te planten. Naar mijn mening is dit een vrij kortzichtige oplossing, op lange termijn kan dit zelfs contraproductief werken. De ‘experts’ die wijzen op alle voordelen dat dit zal hebben, hebben precies nog nooit met koeien gewerkt.

Als men enkele bomen plaatst, hopen de koeien zich daar op. Wat er toe leidt dat ze de grasmat daar helemaal kapot maken en het er op termijn drassig wordt door de concentratie van mest en urine. Het brengt meer vliegen met zich mee en zo ook meer uierinfecties. Als men veel bomen plaatst, kunnen deze problemen wat gespreid worden. Er zijn nog meer nadelen: zo gaat de kwaliteit van het gras omlaag (minder zonlicht en nutriënten voor het gras) en wordt het erg moeilijk om te maaien.

Ik denk dat het beter is te investeren in koelere stallen, met bijvoorbeeld het gebruik van ventilatoren. Want als het nu eenmaal snikheet is, blijven de meeste koeien toch in de stallen. Dat deze bomen worden gezien als zogenaamde ‘voederbomen’, lijkt me al helemaal uit de duim gezogen. Aangezien de voedingswaarde van deze twijgen en bladeren zeer laag is, daarbij ook nog dat het gras onder de bomen een hogere voedingswaarde zou hebben zonder de boom, bevestigt dit nogmaals.

De boer kent zijn koeien nog steeds het best, en hij zou het verdienen meer gehoord en gerespecteerd te worden door deze ‘experts’. Men noemt het niet voor niets boerenverstand.

Nando Van Nespen, Beveren-Waas

Arno

Met de moed der wanhoop, met de kracht van iemand die de dood in de ogen kijkt, gaf Arno, met de energie die hem rest, afgelopen weekend een intens concert in de Ancienne Belgique. Zijn ‘Putain putain’ klonk meer dan ooit als statement: wij zijn allemaal Europeanen, wij zijn allemaal mensen. In onze kleinheid, onze onwetendheid, onze onzekerheid. Dat is goed want grootheidswaan leidt enkel tot onvrede en polarisatie.

Arno slaagde er in ons een spiegel voor te houden. Een spiegel waarin we kunnen zien wie wij kunnen zijn, van wie hij is: groots in breekbaarheid. Arno toonde ons dat wij, als wij dat willen, alles kunnen overstijgen.

Dankjewel Arno!

Photis Schurmans, Brussel

‘Eerlijke bezorgdheden’

Ik heb het wel een beetje gehad met het gratuite geneuzel van die betogende antivaxers. Om de aan waanzin grenzende complottheorieën te weerleggen ga ik hier geen moeite doen. Ik heb het alleen over hun ogenschijnlijk eerlijke bezorgdheden. Hun argumentaties omtrent vrijheid en democratie zijn immers simpelweg fout en hun gedrag dwingt ons allen zelfs in een situatie van onvrijheid die ons door hen op een niet democratische manier wordt opgelegd.

Zij willen graag de vrijheid om zich niet te laten vaccineren. Daardoor zijn er evenwel bijkomende vermijdbare overlijdens, zwaar zieken en besmettingen, en moeten we met zijn allen nog langer de maatregelen blijven aanhouden die onze vrijheid beperken. Bovendien wordt dit ons opgedrongen door een niet democratisch verkozen minderheid die ingaat tegen de beslissingen van democratische regeringen die door ons allen werden verkozen en uitgebreide beslissingsbevoegdheden hebben gekregen. Hun gedrag is dus allerminst onschuldig, en hun standpunten dienen vrijheid noch democratie.

Ook het spookbeeld van de ‘pasjesmaatschappij’ is niet veel anders dan populistische demagogie. Hebben wij allen al niet al lang de verplichting om te allen tijde een geldige identiteitskaart bij te hebben? Dienen wij allen niet een bijkomend paspoort aan te vragen om naar bepaalde landen te kunnen reizen? Zijn wij niet allen verplicht om een rijbewijs te kunnen voorleggen als we met een auto willen rijden? Moeten wij niet allemaal een bewijs van goed gedrag en zeden kunnen voorleggen om bepaalde functies te mogen vervullen? Ik zie hier dus geen verschil met het Covid Safe Ticket dat we nu in een aantal omstandigheden moeten kunnen tonen om deze aanslepende pandemie zo snel mogelijk achter ons te kunnen laten.

Met hun gedrag en standpunten ijveren antivaxers geenszins voor democratie of vrijheid, zij dienen alleen het eigenbelang.

Peter Verduyckt, Leuven

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234