Zaterdag 04/12/2021
Nathalie Debast (VVSG). Beeld Photo News
Nathalie Debast (VVSG).Beeld Photo News

Opinie

Men kan armoede lokaal maar bestrijden als alle overheden aan het zelfde zeel trekken

Nathalie Debast is stafmedewerker armoede bij de VVSG, Koepelorganisatie van de Vlaamse gemeentebesturen en OCMW's. Piet Van Schuylenbergh is directeur afdeling OCMW’s bij VVSG

"Armoedebeleid is niet hip. Zal het nooit zijn. Het is wel nodig", schreef Bart Eeckhout in zijn standpunt. Het voorbeeld van Kortrijk kan misschien inspireren.

Kortrijk heeft een specifieke socio-economische context, gelegen in een regio met een lage werkloosheid. Toch leefden 11.227 inwoners, of 18 procent van de Kortrijkzanen bij het begin van de beleidsperiode in armoede. Dit zette stad en OCMW aan om armoede samen te bestrijden, met een duidelijk plan en een bevoegde schepen. De Kortrijkse benadering lijkt te werken, in 2015 leefde nog 12,9 procent in armoede. Maar wat zijn dan de succesfactoren?

Breed en integraal

Alleszins een brede, integrale aanpak van armoede: het gaat niet enkel om een tekort aan inkomen, ook op andere levensdomeinen onderneemt men heel wat actie: woningen worden energiezuinig gemaakt, er wordt zeer actief ingezet op activering op maat, een receptenboekje maakt gezonde voeding haalbaar, sociaal-artistieke projecten worden ondersteund, een woonclub gaat op zoek naar betaalbare woningen…

Piet Van Schuylenbergh (VVSG). Beeld RV
Piet Van Schuylenbergh (VVSG).Beeld RV

Stad en OCMW houden de touwtjes stevig in handen maar zetten tegelijk de deuren wagenwijd open voor partnerschappen, zowel met non-profit als met privé-organisaties. De inzet van straathoekwerkers en brugfiguren in onderwijs, kinderopvang en diversiteit maakt de afstand tussen het lokale bestuur en mensen in armoede kleiner.

Doordat men bewust meer kwetsbare mensen wil bereiken, kan men actiever nagaan of ze wel datgene krijgen waar ze recht op hebben, en indien dit niet zo is, de nodige stappen zetten.

De stem van mensen in armoede wordt gehoord tot in de OCMW-raad en in het glossy magazine Sien… Participatie is er dus geen theoretisch begrip.

De dynamische aanpak wordt ook actief uitgedragen naar omliggende gemeenten, armoede stopt immers niet aan de grenzen van de stad.

Kortrijk heeft ook goed begrepen dat een sterke communicatie over het gevoerde armoedebeleid het draagvlak bij de bevolking verbreedt.

Niet ontmoedigen

Toch telde Kortrijk in 2016 nog ongeveer 1.200 leefloners. Tel daarbij nog de andere mensen met een laag inkomen en de huizen waar armoede zich achter gesloten deuren bevindt... Maar zelfs met een omvattend lokaal actieplan tegen armoede, mag dit ons niet ontmoedigen of verbazen. Kortrijk – en bij uitbreiding alle lokale besturen – hebben troeven in handen tegen armoede: ze staan dicht bij de mensen en kennen de noden van de bevolking goed. Ze hebben ook de knowhow in huis om problemen aan te pakken.

Maar armoede bestrijden is niet enkel een zaak van de lokale besturen. Ook Vlaanderen en de federale overheid zijn verantwoordelijk. De meest cruciale hefbomen liggen zelfs op die niveaus. De laagste inkomens optrekken tot de Europese armoedegrens zou al een begin van een oplossing zijn. Dat staat ook zo in het federale regeerakkoord. En Vlaanderen moet verder inzetten op maatregelen die de meest kwetsbaren aan het werk helpen. De kinderbijslag is een belangrijke aanvulling op het inkomen, zeker voor mensen in armoede. Ook investeren in betaalbare en goede huisvesting is cruciaal, alles begint immers met een dak boven je hoofd. De Housing First-benadering in Kortrijk toont dit ook aan.

Men kan armoede lokaal maar bestrijden als alle overheden elkaar als gelijkwaardige partners zien die aan het zelfde zeel trekken. Kortrijk kan hierbij inspireren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234