Vrijdag 30/09/2022

Opinie

Meertaligheid, oké, maar dan ook integratie

Othman El Hammouchi. Beeld Eva Beeusaert
Othman El Hammouchi.Beeld Eva Beeusaert

Othman El Hammouchi is een jonge conservatieve filosoof.

Othman El Hammouchi

In zijn recente stuk reageert Ico Maly verontwaardigd op de uitspraken van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) over de Turkse taallessen voor kinderen, die worden georganiseerd in Gent. Hij betoogt dat Demir daarmee zijn vrijheid om zijn kinderen meertalig op te voeden, of de taal te kiezen die hij in de privésfeer spreekt, met de voeten treedt. Volgens hem gaat het zelfs verder: het stramien van Vlaams-nationalisme dat hier de kop opsteekt, en waar de N-VA voor staat, zou 'totalitair' zijn. Hij heeft gelijk een bemoeizuchtige staat af te wijzen, maar gaat wel voorbij aan de realiteit dat de integratie van minderheden in ons land moeizaam is verlopen en aan de basis ligt van veel maatschappelijke problemen.

Liberale rechtsstaat

Maly heeft gelijk dat iedereen de taal mag kiezen waarmee men zijn kinderen opvoedt zonder dwang van andere burgers of de staat. De liberale rechtsstaat verbindt zich ertoe geen andere grenzen te stellen aan de persoonlijke vrijheid dan die van gelijke rechten en openbare orde. In die zin is de algemene teneur van de N-VA inderdaad problematisch: voor een conservatieve partij lijkt ze wel verliefd te zijn op de staat. Alles moet worden opgelost met wetten en verboden. In zekere zin is dit verbonden met de aard van ons land zelf: net zoals in die van Frankrijk zit een grote staat ingebakken in onze geschiedenis. Dit in tegenstelling tot de Angelsaksische landen, die begrijpen dat vrijheid best wordt gegarandeerd door de staat immer onder schot van de burgers te houden.

Wat professor Maly echter verloochent, is de enorme problematiek die er bestaat rond integratie in ons land. Het spreekt voor zich dat men zich onmogelijk kan uitspreken over individuele gevallen, maar algemeen ontwaren we een zorgwekkende discrepantie in taalniveau tussen allochtone en autochtone kinderen, zelfs in latere generaties. Bovendien is het gehalte allochtonen die zich identificeren met het land van herkomst van hun ouders of grootouders verbluffend. Zulke zaken doen afbreuk aan de sociale cohesie – waardoor ze een bron voor segregatie en conflict vormen – alsook de economische kansen die minderheden krijgen.

Vrijwillige integratie

Het staat vast dat de overheid niet mag interfereren in taallessen die burgers privaat en uit eigen zak voor hun kinderen organiseren. Daarnaast zal ook niemand betwisten dat dergelijke taallessen een verrijking vormen, niet alleen omdat ze het individuele communicatievermogen verbreden, maar tevens omdat ze een bron kunnen zijn van schoonheid en culturele verrijking.

Ik ben mijn ouders zeer dankbaar dat ze me meertalig hebben opgevoed. Turks is een zeer mooie taal en bezit een van de mooiste poëtische corpussen ter wereld. Allochtone ouders en gemeenschappen moeten echter goed nadenken over waar de toekomst van hun kind ligt, en welke identiteit ze bijgevolg het best ontwikkelen. Als ze deel willen uitmaken van de toekomst van dit land behoren ze Vlaming te zijn, niet Congolees of Marokkaans. Dan kunnen ze nog zo veel talen machtig worden als ze wensen, maar ze zullen dit altijd doen als Vlamingen die een buitenlandse taal leren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234