Zaterdag 25/06/2022

Standpunt

Meer en beter Engels in het onderwijs is een toekomstkeuze

An Goovaerts. Beeld Eva Beeusaert
An Goovaerts.Beeld Eva Beeusaert

An Goovaerts is hoofdredacteur van De Morgen.

An Goovaerts

Gisteren zoonlief bijna de Dikke van Dale van voor naar achter doen lezen. Moest de korte inhoud van zijn boekbespreking nalezen en die was, zachtjes uitgedrukt, zorgwekkend. Toegegeven, iedereen maakt taal- en typefouten, ook De Morgen, jawel, excuus daarvoor, maar van een 11-jarige in het zesde leerjaar mag misschien meer taalvastheid worden verwacht. Of misschien ook niet, wetende dat deze generatie buiten de schoolmuren geen Nederlandse volzinnen meer brouwt. Sms’en doen ze met emoji’s, chatberichten typen ze niet meer maar spreken ze in, en als ze met elkaar praten is dat via codewoorden tijdens een of andere game.

Scholen en hun leraars dragen een uitermate belangrijke verantwoordelijkheid in het correct leren spreken en schrijven van de Nederlandse taal. Maar evengoed van andere talen als het Frans en het Engels. Want diezelfde elfjarige groeit op in een wereld waarin vooral die laatste taal dominant is. Ondertiteld tv-kijken, bijvoorbeeld, doen deze jongeren nog nauwelijks, ze bingewatchen series op YouTube, in het Engels. Gamen doen ze met kameraden over de hele wereld, in het Engels. Daten trouwens ook. En als ze hun nieuwe smartphone bij een of andere Chinese retailer bestellen, dan doe ze dat, jawel, in het Engels. En wedden dat, als ze later de arbeidsmarkt betreden, een van de vragen zal zijn: hoe goed is uw Engels?

Talent benutten

Het is dan ook verre van verwonderlijk dat de nieuwe rector van de KU Leuven Luc Sels vandaag in een interview met De Morgen zijn pleidooi voor meer bacheloropleidingen in het Engels herhaalt. Enkele professoren, onder wie Bart Maddens (KU Leuven) en Hendrik Vos (UGent), verzetten zich tegen de ambitie van Sels. Ze zien het probleem van Nederlandstalige opleidingen niet, ze vrezen voor kwaliteitsverlies of dat kansengroepen het hierdoor nog moeilijker krijgen aan de unief of hogeschool. Maddens roept de N-VA op om zich politiek te verzetten tegen een verdere verengelsing van het hoger onderwijs.

Zoals Belgische vakbonden niet kunnen tegenhouden dat internationale spelers als Google, Uber en Amazon de sociale spelregels veranderen, zo zullen Vlaamse politici of professoren niet kunnen tegenhouden dat de Vlaamse jeugd opgroeit in een internationale context, waarin Engels het natuurlijke glijmiddel is tussen alle culturen en talen. In plaats van angstig en defensief te reageren, zouden politici en universiteiten deze context net in hun voordeel moeten draaien. Want is de Vlaming internationaal niet net bekend omwille van zijn talent voor meertaligheid? Benut dat talent dan, in plaats van het proberen te begraven onder de Vlaamse kerktoren. Meer en beter Engels in het onderwijs is een toekomstkeuze. Die trouwens niet gelijkstaat aan een keuze tegen het Nederlands. Elke juf in Vlaanderen moet nog altijd een boekbespreking in deftig Nederlands kunnen opleggen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234