Woensdag 07/06/2023

Standpunt

Mede door een gebrek aan erkenningen gaan moskeeën op zoek naar financiering uit het buitenland

Kirsten Bertrand is hoofdredacteur van De Morgen.

Kirsten Bertrand

‘Mensen met een andere levensbeschouwing verdienen de doodstraf.’ ‘Iemand feliciteren met kerst is een grotere zonde dan iemand feliciteren voor een moord.’ Vrolijk word je niet van de bevindingen van het onderzoek van NRC Handelsblad en het duidingsprogramma Nieuwsuur over het reilen en zeilen in Nederlandse Koranscholen. Journalisten deden zich voor als geïnteresseerde ouders en beluisterden meer dan 70 uur lesmateriaal. Conclusie: in Nederland zouden er minstens 50 Koranscholen zijn die ofwel salafistisch zijn, ofwel er sterk door zijn beïnvloed.

Ook in ons land gaan elk weekend duizenden moslimkinderen naar een Koranschool. Exacte cijfers over het aantal leerlingen zijn er niet, en ook de controle door de overheid is beperkt. Onder meer de Beringse islamleerkracht Bahattin Koçak getuigt dat hij kan merken dat kinderen naar de Koranschool gaan, omdat ze vaak radicalere uitspraken doen. “’Als je je vaderland en geloof beschermt tegen de joden – want die doen de Palestijnen zo veel leed aan – dan ga je direct naar het paradijs.’ Zo’n uitspraak kan van een oudere broer of een ouder komen, maar meestal is ze afkomstig van een jongere die naar een weekendschool gaat.”

Woensdagochtend was N-VA-politica Zuhal Demir er als de kippen bij om de problematiek ook in ons land op de nieuwsagenda te zetten. Op haar Facebook plaatste ze al heel vroeg een lange post over wat ze zelf bij leerkrachten over het onderwerp hoort. Ze riep in het Radio 1-programma De ochtend burgemeesters en de Staatsveiligheid meteen op om werk te maken van een grondig onderzoek.

Het is opvallend hoe vlot Demir en de N-VA dit onderwerp claimen en hoe oorverdovend stil het woensdag bleef bij de hoofdrolspelers van progressieve partijen. Daar geen ronkende verklaringen, Facebook-posts en tweets over de situatie in de Nederlandse Koranscholen. Vindt men het een non-issue? Of is men op links bang voor het onderwerp en fietst men er naar aloude traditie in een grote boog omheen?

Nochtans is zelfs de Moslimexecutieve het erover eens dat de situatie aandacht verdient. “De Nederlandse reportage is een wake-upcall. Ook de moskeeën die lessen aanbieden, zouden een leerplan en een visietekst moeten hebben die openbaar wordt gemaakt. Het is aan de overheid om een duidelijk wettelijk kader daarvoor te maken”, zegt Ahmed Azzouz, inspecteur van islamleraars voor de Moslimexecutieve, verderop in de krant.

Demir had, samen met Theo Francken, woensdagavond al een onderhoud met de Moslimexecutieve. Hopelijk is daar ook gesproken over de erkenning van moskeeën. Het is mede door het gebrek daaraan dat moskeeën op zoek gaan naar financiering in het buitenland, tot in Saudi-Arabië toe. Dat die erkenningen al jaren op zich laten wachten, is de verantwoordelijkheid van Liesbeth Homans, intussen ook Vlaams minister-president en nog steeds partijgenote van Zuhal Demir.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234