Zondag 18/08/2019
Maarten Rabaey. Beeld rv

Standpunt Maarten Rabaey

Massamoorden door blanke extremisten verdienen dezelfde aandacht als de strijd tegen jihaditerreur

Maarten Rabaey is journalist bij De Morgen.

In minder dan een etmaal tijd zijn in de Verenigde Staten twee bloedbaden aangericht met aanvalswapens. In El Paso (Texas) vielen twintig doden, in Dayton (Ohio) negen doden. Los van de evidente nood aan strengere wapenwetten in de VS dient de racistische motivatie van de Texaanse massamoord de Amerikaanse politiek en samenleving tot zelfonderzoek aan te zetten.

De 21-jarige dader was een aanhanger van white supremacy-ideeën en publiceerde voor zijn aanslag een haatmanifest tegen latinomigranten. De Amerikaanse columniste en historica Anne Applebaum sloeg meteen na de aanslag al nagels met koppen door haar lezers een spiegel voor te houden: ‘De vraag is wanneer we zullen beginnen te praten over binnenlands, blank suprematie-terrorisme, zoals we ook spreken over buitenlandse, jihadistische terreur?’, schreef ze. ‘Beide zijn coherente ideologieën, verspreid over het internet en versterkt door extremistische politici. Beide vereisen een gelijkaardig antwoord.’

Toch is er nu een enorm verschil hoe met beide extremen wordt omgegaan. Terecht werd al veel geïnvesteerd om de verspreiding van jihadistische haat op het internet tegen te gaan, haar financieringsbronnen af te sluiten en terreurnetwerken te ontmantelen, maar hetzelfde kan niet worden gezegd van de strijd tegen blank suprematie-extremisme. Integendeel. Op onlinefora zoals Gab of 8chan zwellen hun haatboodschappen met oproepen tot geweld dagelijks aan, terwijl overheden de andere kant opkijken.

Lees nu

Ook in El Paso was het een boze blanke complotdenker

Racistische ­terreur treft VS opnieuw

8chan: de plek waar alles – hoe verwerpelijk en extremistisch ook – bespreekbaar is

Men had nochtans al beter moeten weten. Europa kende al in 2011 de aanslagen van Anders Breivik (77 doden, Noorwegen). In de VS was er in 2015 al de racistische aanslag van Dylann Roof (Charleston, 9 doden). Nieuw-Zeeland kende in maart dit jaar het bloedbad door Brenton Tarrant (Christchurch, 51 doden).

Daaruit konden we leren dat deze daders niet louter ‘eenzame wolven met een psychiatrische stoornis’ zijn maar aangevuurd werden door een virtueel netwerk van geradicaliseerden. Net zoals de jihadisten vormen blanke extremisten vandaag een globaal probleem dat slechts door internationale samenwerking ingetoomd kan worden, met wapeninbeslagnames als eerste prioriteit.

Toch moet deze strijd starten in de VS zelf. Met 32 mass shootings dit jaar zijn strengere wapenwetten onontbeerlijk. Maar het gaat verder dan dat. Door in zijn electorale retoriek migranten voortdurend weg te zetten als ‘nationale bedreiging’ versterkte president Donald Trump een vijandbeeld. Blanke extremisten kunnen dit aangrijpen als vrijgeleide voor haatboodschappen en -misdrijven. Vanuit het Witte Huis en het Congres moet nu het signaal komen dat geen enkele vorm van gewelddadig radicalisme plaats heeft in een vrije samenleving.

De inzet van de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2020 is nu plots ook veel beladener geworden. Het debat in de VS mag niet langer gaan over de wijze waarop een natie zich beschermt tegen ‘boze buitenlanders’ maar over hoe ze zich moet beschermen tegen haar boze blanke mannen. En zichzelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden