Woensdag 23/10/2019

Marnix Peeters, weet dat kreten niet gelijk staan aan feiten

Beeld rv

Koen Van Bockstal is directeur van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Beste Marnix Peeters,

We zullen het niet ontkennen, je bent een cultureel ondernemend auteur. Bij je debuut liet je je meteen opmerken met een flinke portie mediageweld en bij je tweede worp kreeg je flinke hulp van de censuur door iTunes. Voor je nieuwe boek moet het gros van je Vlaamse collega's het ontgelden en worden ook het literair middenveld en het Vlaams Fonds voor de Letteren met de nodige liefde behandeld. Het weze duidelijk: je bent - vrolijk provocerend - van alle marketingmarkten thuis en bespeelt de media meesterlijk. (DM 26/8) Maar als ex-journalist weet jij beter dan wie ook dat kreten niet gelijk staan aan feiten. Welaan dan, hier komen de feiten.

De Literaire Organisatie Vonk & Zonen wordt niet keer op keer afgewezen door het VFL, maar kreeg 12.250 euro in 2012 en 11.475 euro in 2013 voor manifestaties als 'De jacht op de verloren paling', 'Eenzame uitvaart' en 'Achterom, 2013 in gedichten' die door de adviescommissie erg worden gewaardeerd. In 2014 vroegen ze voor het eerst een structurele financiering aan als literaire organisatie en kregen - weliswaar na een beroepsprocedure - 37.250 euro en een erkenning voor één jaar.

Beginnende auteurs (als Kris Van Steenberge of Valerie Eyckmans) kunnen bij het VFL een stimuleringsbeurs aanvragen, na het verschijnen van hun eerste boek. Dat is een financiële aanmoediging voor debutanten, die de jongste jaren werd toegekend aan onder meer Ann De Craemer, Maud Vanhauwaert, Korneel Detailleur, Griet op de Beeck en Roderik Six. De jongste drie jaar kende het VFL stimuleringsbeurzen toe voor een totaal bedrag van 83.000 euro. Net omdat we debutanten zo belangrijk vinden en hen extra aandacht en ondersteuning willen geven, hebben we er een aparte regeling voor.

Pas na hun tweede boek kunnen ze dan een werkbeurs aanvragen, omdat we op die manier kortstondige hypes en eendagsvliegen vermijden. Dat soort voorzichtigheid hoort zo, met jouw en mijn belastinggeld. Het VFL zou de auteur Jan Vantoortelboom wel willen ondersteunen, de Nederlandse cultuurminister Zijlstra besliste daar echter anders over. Hij zette de werkbeurzenregeling voor auteurs in Nederland en onderlinge afspraken daarover tussen Vlaanderen en Nederland danig op zijn kop. En nu kan het VFL geen werkbeurs toekennen aan die auteur omdat Vantoortelboom in Nederland en niet in Vlaanderen woont. Het VFL vindt dat zelf ook allesbehalve een wenselijk scenario.

Daarnaast ondersteunt het VFL ook circa 2.300 literaire lezingen voor meer dan 300 auteurs uit alle genres en literaire smaken. Op de auteurslijst staan alle door jou geciteerde namen (én ook jijzelf overigens) en we ondersteunen die lezingen graag, omdat ze laagdrempelig en leesbevorderend zijn, belangrijk voor het inkomen van auteurs en ze zowel marktcorrigerend als marktaanvullend werken.

Tot slot: het meesterwerk 'De Kapellekensbaan' van Louis Paul Boon is nooit in het Mandarijns vertaald, maar voor de vertaling van jouw debuut 'De dag dat we Andy zijn arm afzaagden' betaalden we 1.445 euro ondersteuning aan je Italiaanse uitgever (Lit Edizioni), en ook dat deed het VFL graag.

Als je dit jaar bovendien zelf een aanvraag voor een werkbeurs zou willen indienen (wat je in het verleden niet gedaan hebt) zal de Adviescommissie Proza die (zoals alle aanvragen) met ernst, toewijding en open geest bekijken. Ter geruststelling: polemische krantenstukken beïnvloeden het advies en de beslissing niet.

Met hartelijke groeten

Koen Van Bockstal,
Directeur Vlaams Fonds voor de Letteren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234