Zondag 09/05/2021

OpinieJonathan Hendrickx

Markant dat het Vlaams Parlement in tijden van besparingen wel extra geld kan vrijmaken voor een eigen mediamerk

 Kris Hoflack, directeur communicatie bij het Vlaams Parlement.  Beeld Kris Hoflack
Kris Hoflack, directeur communicatie bij het Vlaams Parlement.Beeld Kris Hoflack

Jonathan Hendrickx is mediaspecialist en doctoraatsonderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel.

Het Vlaams Parlement wil meer Vlaamse cultuur, geschiedenis én nieuws en informatie op zijn eigen net vlaamsparlement.tv. Dreigt de nichezender naar een staatsomroep af te glijden?

De uitbater van vlaamsparlement.tv, waarvoor een tender wordt uitgeschreven, krijgt meer werkingsmiddelen: in 2024 jaarlijks 700.000 euro, 250.000 euro meer dan nu het geval is. Tegelijk besliste de Vlaamse regering eind vorig jaar om de dotatie voor de VRT tussen 2020 en 2025 met 17 miljoen euro terug te schroeven, naar 258 miljoen euro per jaar. De middelen van vlaamsparlement.tv blijven dus zeer beperkt, maar de eigen zender van het Vlaams Parlement ontvangt méér overheidsgeld terwijl de publieke omroep het met heel wat minder moet stellen. Het is markant dat het parlement in tijden van besparingen en discussies over kerntaken – waarin de VRT die met al haar merken brede lagen van de samenleving bereikt en veel vertrouwen geniet gekortwiekt wordt – wel extra geld kan vrijmaken voor de eigen mediamerken.

Diezelfde VRT moet volgens de huidige beheersovereenkomst, onderhandeld tussen de omroep en de Vlaamse regering, ‘een prominente plek in haar aanbod aan de Vlaamse cultuur en geschiedenis’ geven. Maar kennelijk gaat dat nog niet ver genoeg voor het Vlaams Parlement. Het lijkt er sterk op dat het zijn eigen tv-zender als gecontroleerd instrument wil gebruiken om de veelbesproken canonisering van Vlaanderen, die relatief weinig bijval vindt, van de grond te laten komen, en dat mag klaarblijkelijk wat extra kosten.

Fake news

Vlaamsparlement.tv promoot nu voornamelijk de democratische werking van het parlement. Dat is een nobel streven om politiek dichter bij de bevolking te krijgen, wat ook in andere regio’s en landen ingeburgerd is. Maar mogelijk komt daar binnenkort de promotie voor een politiek-ideologisch geïnspireerde Vlaamse canon bij, op kosten van alle belastingbetalers en aan de hand van eigengemaakte cultuur-, geschiedenis- en mogelijk zelfs kookprogramma’s.

Wars van het culturele aspect laat Kris Hoflack, directeur communicatie bij het Vlaams Parlement, in De Standaard een weinig subtiele opening om ook de informatieopdrachten van vlaamsparlement.tv te vergroten. Hij stelt onomwonden dat de verdere uitbouw van de zender een baken van ‘geloofwaardige informatie over het beleid’ kan zijn in ‘deze tijden van fake news’.

Nieuws over beleidsmakers dat gemaakt wordt onder het alziend oog van diezelfde beleidsmakers hoort maar op één plek thuis, en dat is op een onversneden staatsomroep. Die is een democratie als de onze onwaardig. Het zou de parlementsleden dan ook sieren als ze in plaats van eigen nieuwsredacties in te willen richten, de bestaande meer zouden ondersteunen om hun informatieopdracht nog optimaler te vervullen – zeker in ‘deze tijden van fake news’.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234