Maandag 21/10/2019

Opinie

Mannendag: de meerderheid heeft niet altijd gelijk

Morgen houdt mannenbeweging hij-kant zijn mannendag. "Onze mannendag staat dit jaar in het teken van femanisme, een mannelijk pleidooi voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen en het wegwerken van tergende genderclichés." Beeld Thinkstock

Bert Bauwelinck, Jeroen Janssens en Dirk Chauvaux zijn femanistische leden van hij-Kant, de progressieve mannenbeweging.

Zaterdag is het internationale mannendag. Als mannen gaan wij onze feestdag vanzelfsprekend als een soort joker inzetten om samen op café te gaan. We zien het een beetje als een 'extra verjaardag' en we zouden het geweldig waarderen als u dat spelletje mee zou spelen. We gaan u wel een ding beloven. We gaan onze dag niet laten afkalven tot een parade van mannetjesputters die het even komen uitleggen. Wel integendeel.

Op mannendag wordt de vrouwenbeweging hij-kant voor een keer omgedoopt tot hij-kant. Beeld Hij-kant

De meeste 'dagen van' zijn initiatieven van minderheids- en actiegroepen die een vorm van onrecht ten aanzien van hun achterban aanklagen en hun belangen proberen te verdedigen. Het is belangrijk dat dat soort dagen bestaat. Alleen is onze mannendag toch net iets anders. Je kan ons moeilijk een echte minderheid noemen en ook al zijn er wel wat werkpunten, we komen in globo niet meteen iets tekort. Wel integendeel, ook anno 2016 bewijzen mannen nog elke dag dat ze er als groep zeer goed in slagen om hun gendergewicht te gebruiken om hun belangen door te drukken.

Toch is onze mannendag en bijhorende mannenbeweging meer dan een gimmick, we leggen u uit waarom. Onze mannendag staat dit jaar in het teken van femanisme, een mannelijk pleidooi voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen en het wegwerken van tergende genderclichés. We trekken als meerderheidsgroep de kaart van de dialoog en voelen ons niet te beroerd om de strijdpunten van de - op het eerste gezicht tegengestelde - vrouwenbeweging over te nemen.

Loopgravenoorlog

In de huidige maatschappelijke context zijn we daarmee een uitzondering. In het politieke bestel van vandaag is het een kunst geworden om minderheidsgroeperingen te verzamelen die zo samen een meerderheid vormen en samen elk hun agenda kunnen doordrukken. Heel vaak gaat men niet op zoek naar een dialoog en een draagvlak maar wel naar een meerderheid om een standpunt door te drukken. Die nieuwe meerderheden zijn daardoor erg naar binnen gekeerd en vaak niet geneigd om veel dialoog aan te gaan met andere groepen en al zeker niet met andere minderheden die uit frustratie vaak steeds gespierdere taal en blokkeringsmechanismes hanteren. De 'nieuwe meerderheid' leidt zo tot de confrontatieretoriek waar we vandaag hopeloos in vastlopen. We zijn onderweg de kunst van het omgaan tussen meerderheid en minderheid verloren. De Morgen brengt dit weekend een uitgebreid essay over 25 jaar Zwarte Zondag en doet dat niet toevallig onder de noemer 'de tirannie van de meerderheid'.

Als mannenbeweging kiezen we voor een andere weg. Wij vinden dat we als meerderheid de plicht hebben om ook de belangen van de minderheid te vrijwaren. Laat ons dus vooral niet als blokken tegenover elkaar blijven staan maar net wel de dialoog aangaan. Loopgravenoorlogen leven alleen maar verliezers op, die les hebben we een kleine 100 jaar geleden al geleerd.

Mannenbeweging Hij-kant organiseert op vrijdag 18/11 nav Mannendag een Happy Men’s Hour in café Brewdog Brussel met een debat en optredens van Stijn en Pieter Embrechts. Meer info op www.mannendag.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234